HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Friday 08 January 2021

Toptip: wijnproeven in Toscane

Toscane kenmerkt zich door zijn prachtige groene heuvels, idyllische dorpjes en historische schatten. Maar vergeet ook zeker de heerlijke wijnen niet! De talloze varianten laten je kennismaken met het beste van het beste en verwennen je smaakpapillen bij iedere slok. Het zal je daarom niet verbazen dat deze Italiaanse regio zich perfect leent voor een wijnproeverij. Onder het genot van de schijnende zon en de zomerse temperatuur wordt dit niets anders dan een groot succes. Een wijnkenner hoef je bovendien niet te zijn, want de Italiaanse kenners vertellen met veel passione alles over hun wereldberoemde wijnen. Bovendien staat de ervaring tijdens het doen van een van de vele wijntours in Toscane garant voor een onvergetelijke tijd. Geen wonder dus dat je vakantie pas echt compleet is zodra je een wijnproeverij op je programma hebt gezet. Lees je mee om alle ins en outs te ontdekken over wijnproeven in Toscane?


Wijnproeven in Toscane is een feestje voor de mond


Toscane valt niet alleen in de smaak bij toeristen, ook wijnliefhebbers krijgen geen genoeg van deze regio. Tot ver buiten de landsgrenzen van Italië worden deze wijnen geprijsd om de goede smaak. Het klimaat en de bijzondere bodemstructuur zorgen ervoor dat de lokale wijnen van goede kwaliteit zijn en alle zintuigen prikkelen. Breng je een bezoek aan Toscane? Dan kun je je geluk niet op, want in de regio zijn verschillende wijngebieden te vinden. De bekende wijnstreken Chianti, Montalcino en Montepulciano vormen de crème de la crème, maar vergeet San Gimignano en Bolgheri ook zeker niet.


(Foto 1. De druiven)

De lekkerste wijnen van Chianti die je tijdens wine o’clock wilt proberen


De authentieke wijnen uit de Chianti-regio zullen zonder twijfel smaken naar meer. De gelijknamige Chianti-wijn, ook wel bekend als Chianti Classico, straalt een en al luxe uit en wordt gemaakt van de sangiovese druif. Dat maakt dat deze beroemde wijn goed van smaak is en menig wijnliefhebber zal bevallen. Heb je een jonge variant te pakken? Dan proef je een mix van zoete kersen en overheerlijke pruimen. Een oudere variant smaakt naar tabak en leer en laat je even teruggaan in de tijd. Wie overtuigd is, kan deze wijntour combineren met een fly en drive door het Chianti-gebied, dat wat ons betreft altijd een goede keuze is. Liever op een vaste plek verblijven en vanuit daar op ontdekking door Toscane? Dan raden wij Agriturismo Terre di Baccio meer dan aan. Gelegen tussen de wijngaarden is er geen betere plaats om vakantie te vieren. Geniet aan het zwembad van een welverdiende vakantie en een glas lokale chianti. Wil je een wijnproeverij doen in de Chianti streek? Dan ben je bij Castello di Verrazzano, Castello d’Albola en Castello di Fonterutoli op de juiste plaats. Alle drie de proeverijen vinden plaats in een authentiek kasteel tussen de glooiende heuvels van Toscane. Reken maar dat dit de beleving compleet maakt. Salute!


(Foto 2. Terre di Baccio)

De rijkdom van Montalcino


Zet je koers richting het zuiden, dan arriveer je in de traditionele plaats
Montalcino. Deze plek leent zich perfect voor een bezoek en heeft genoeg in huis om jou een middag te vermaken. Dat Montalcino bekend staat om de goede wijnen blijkt wel uit het feit dat de wereldberoemde Brunello di Montalcino en Barolo hier strijden om de titel. Welke van de twee kies jij? Deze fruitige wijnen rijpen tientallen jaren voordat ze jou volledig omver blazen en een ware smaaksensatie laten beleven. Een activiteit die wat ons betreft niet mag ontbreken is een wijnproeverij bij Palazzo Bandino, alleen 40 min van Montalcino. Ook bij wijnhuizen Enoteca la Fortezza en Castello di Banfi, die behoren tot de beste wijnhuizen van Toscane, proef je de lekkerste wijnen.



(Foto 3. Wijn- en spijsproeverij in Palazzo Bandino)

Proef Montepulciano


Vanuit
Montalcino reizen we door naar Montepulciano, en ook hier proef je pure kwaliteit. De lokale Vino Nobile di Montepulciano is er één uit duizenden en behoort tot het allerhoogste segment, de DOCG. Net als bij de Chianti wordt de wijn hier gemaakt van de Sangiovese druif, ook wel Prugnolo Gentile genoemd. Andere druivensoorten die gebruikt worden in de rode drank zijn de Canaiolo Nero en de Mammolo. Genot ten top! De ideale uitvalsbasis voor een wijnproeverij is Podere La Rocca, een bestemming die is omgeven door wijn- en boomgaarden van de familie La Rocca. Dat liefhebbers van natuur en wijn het hier fantastisch gaan vinden is een ding dat zeker is. Hoewel je dus bij Podere La Rocca aan het juiste adres bent om te genieten van Toscaanse wijn, zijn wijnhuis Talosa of wijnlandgoed Avignonesi ook prima alternatieven.


(Foto 4. Montepulciano)

San Gimignano op z’n best


Heb je het over kwaliteitswijn, dan heb je het over De Vernaccia di San Gimignano. Deze wijn kenmerkt zich in tegenstelling tot zijn voorgangers niet door de rode kleur, maar om zijn witte tint. De Vernaccia di San Gimignano is droog van smaak en verkreeg in 1966 de DOC-ordening en sinds 1993 de classificering DOCG. Dat maakt dat deze wijn zichzelf mag uitroepen tot een van de beste. Naast de Vernaccia druif vind je in deze wijn lokale druivensoorten uit de buurt. Wie graag wijn wil proeven kan hiervoor bij wijngaard Guardastelle of Fattoria Il Piano terecht. En verblijven? Dat wordt bij Guardastelle Charme een ervaring om nooit te vergeten. In deze charmante Bed & Breakfast word je iedere ochtend wakker met prachtig uitzicht en een heerlijk ontbijt. Ook kun je hier de lekkerste wijnen proeven in de wijnkelder onder het landhuis. Klinkt dat niet als de ideale vakantie?


(Foto 5. B&B Guardastelle)

Het meest bijzondere uit Bolgheri


Genieten van wijn aan zee, is er iets beters dan dat? In Bolgheri is het mogelijk! Gelegen in het Toscaanse kustgebied Maremma geniet je van de Super Tuscans wijnen. Dat deze wijnen super zijn is geen geheim, aangezien wijnen van de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cabernet Franc hier het daglicht zien. Niet alleen in Toscane zijn deze wijnen geliefd, ook internationaal zijn ze een groot succes. Een minstens net zo groot succes is wat ons betreft een verblijf bij Agriturismo Il Poggiarello. Bovendien beschikt dit vakantieadres over een nieuw wijnlandgoed, genaamd Muralia. Hier kun je de smaakpapillen optimaal verwennen, evenals bij de nabijgelegen wijnhuizen Azienda Agricola Chiappini en Castello di Bolgheri Hier kom je op een prachtige locatie van alles te weten over de lokale wijnen en geniet je met volle teugen van de Toscaanse trots. Laat het je smaken!


(Foto 6. Poggiarello Agriturismo)


Dat wijnproeven in Toscane op je bucketlist moet staan is een ding dat zeker is. Wil je ook weten in welke accommodaties je kunt verblijven tijdens het doen van verschillende wijntours in Toscane? Kijk dan tussen ons aanbod.

Geschreven door Renske