HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

donderdag 14 april 2016

Napoli - 'een explosie van emoties'

Napoli – ‘een explosie van emoties’

Wie een rondreis door zuid-Italië maakt kan, nee, mág Napels niet overslaan. Napels is een heksenketel, tevens de derde stad van Italië. Napels is een ongeorganiseerde chaos met het temperament van de Vesuvius. Napels is alles: een rijk historisch centrum, wapperende was, de Spaanse wijk Quartieri Spagnoli, eten, véél lekker eten, typische Italianen, Maradona en totale chaos!


Maar Napels is óók koffie(huizen), devotie, verrassende straatkunst, La Loren, Méditerranée, Vesuvius en siësta. Dit mag je niet missen!Napels is niet een echte museumstad met een duidelijke historische kern en toeristen blijven het moeilijke stad vinden maar na een paar dagen zijn ze allemaal om. Als je de charmes van de stad eenmaal ontdekt hebt en het ritme ontdekt hebt, ben je verkocht! Een schitterende, levendige stad met een imposant verleden. Het zeer oude centro storico staat zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

De wereldberoemde en veelal toegezongen baai van Napels met de Vesuvius op de achtergrond is een prachtig decor voor schilders . Dit is het échte Italië.
Als je de stad wilt ontdekken kun je de stad het beste in vier stukken verdelen. Denk aan een denkbeeldig kruis als je de Via Toledo (noord naar zuid) en de Spaccanapoli (west naar oost) op de kaart inkleurt. Spaccanapoli (letterlijk ‘splijt Napels’) is de bekendste straat van Napels en splijt de stad als het ware van links naar rechts in tweeën. Als je dit kruis als leidraad vasthoudt kom je er altijd uit.

De heilige der heiligen in deze zeer gelovige stad is San Gennaro. Drie keer per jaar vloeit het bloed van de zeventien eeuwen oude San Gennaro in de kathedraal; op 19 september, 16 december én op de zaterdag vóór de eerste zondag in mei. De rest van het jaar wordt het bloed bewaard in een kluis waar alleen een select gezelschap de sleutel van heeft incl. de burgemeester. In 1940, 1980 en 1988 weigerde het bloed echter vloeibaar te worden waarna Napels juist in dié jaren getroffen werd door resp. een uitbarsting van de Vesuvius, een aardbeving en de allerergste ramp, het verlies van het voetbaltitel op zondag 1 mei aan AC Milan (2-3) ondanks de aanwezigheid van voetbalgod Maradona.De eerder genoemde Via Toledo is de belangrijkste winkelstraat en onderaan deze straat kom je bij de beruchte Spaanse wijk Quartieri Spagnoli uit. Loop hier eens een paar straatjes door en binnen no-time zit je in een film! Hier is de totale chaos uitgebroken. Hier razen de Vespa’s en Fiat 500 tussen de terrassen door, hier wordt gescholden en gezongen op straat. Het is één groot pandemonium met als hoogtepunt Trattoria da Nanella op de Vico Lungo Teatro Nuovo, 105 waar je met je mobiel rustig een uur lang een film kan opnemen die nooit gaat vervelen!
Europa’s mooiste metrostation,Toledo, vindt je ook op de Via Toledo. Het is inderdaad betoverend mooi en wij hadden geluk dat het voor even verlaten was zodat we deze mooie foto konden nemen.
Verderop ligt de prachtige 19e eeuwse overdekte winkelgalerij Galleria Umberto I met een schitterende mozaïekvloer en een koepel van glas en ijzer. Direct ernaast ligt het oudste operatheater van Europa, Teatro San Carlo. Samen met het Koninklijke paleis Palazzo Reale ligt het gebundeld naast Piazza Plebiscito, het markantste plein van Napels.
In de Via Gregorio Armeno vindt je het hele jaar door de gekste beeldjes van de paus tot aan Maradona. Bovendien wordt hier het hele jaar door de traditie van kerststalletjes in ere gehouden.
Kerststallenbouwer Umberto Iannacore maakt ze vakkundig in de Via dell’Anticaglia, 24 en hij geeft je graag een kleine rondleiding annex demonstratie in zijn werkplaats.
In een écht limoncellofabriekje genaamd Limoné maken ze de lekkerste limoncello van de beste citroenen uit Sorrento. Proef hier de verschillende mogelijkheden van dit verfrissende, mierzoete maar héérlijke drankje.Slecht een paar meter daarvan verwijderd op Piazza San Gaetano, 68 is de ingang naar de benedenstad van Napels. Ondergronds ga je naar Napoli Sotterranea, een échte stad onder de grond met maar liefst 60 ingangen, een theater, winkeltjes, tunnels, grafkamers en een echte pizzeria! Hier kun je terecht voor rondleidingen.
Prachtige majolicategeltjes vindt je in de kloostertuin van Santa Chiara. Hier heb je schitterende fresco’s aan de muren terwijl de tuin is versierd met 72 beschilderde achthoekige kleurrijke zuilen en leuke bankjes om even rustig te genieten. Geniet van de vele bijzondere planten en de stilte rondom.
De binnentuin van Chiesa San Gregorio Armeno is ook bijzonder fraai. In dit complex is een weeshuis gevestigd. Als je goed kijkt zie je naast de ingang nog draailuikjes waar vroeger de vondelingen in werden gelegd voordat ze naar binnen ‘doorgedraaid’ werden, zeer apart!Vergeleken met andere grote Italiaanse steden is Napels trouwens een hele goedkope stad. Bij pizzeria Di Matteo op de Via dei Tribunale, 94 koop je bv. al een héérlijke pizza Margherita ‘op de vuist’ voor slechts één euro en tegenover Da Nanella scoor je een Aperol-spritz voor het zelfde luttele bedrag van één euro!

Je kunt de binnenstad ook het beste te voet verkennen. Alles is heel goed te doen, zelfs als je van het centraal station over Piazza Garibaldi naar de Via Toledo loopt. Zo zuig je ook elk indruk in je op en dat is wat Napels zo speciaal maakt. Zo ben je getuige van de verschillende pluimage van de Napolitanen en zie je allerlei taferelen variërend van complete gezinnen op een scooter tot totale devotie in een muurkapel en van uitgesproken verkopers tot hele leuke kleine kindjes..Wil je Napels van boven aanschouwen en een briljant zicht hebben op de baai van Napels? Neem dan - op de Via Toledo - de funicolare (kabelbaan) vanuit Piazzetta Augusteo naar Piazza Fuga in de wijk Vomero waar je o.a. de prachtige Villa Floridiana en Castel S. Elmo kunt bezoeken. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Napels, de zee en de Vesuvius. Daal vervolgens weer te voet af naar het centrum.
Hij ligt een beetje verstopt maar eenmaal gevonden valt je mond gegarandeerd open bij de paraplumaker Mario Talarico op de Vico Due Porte a Toledo, 4b. De familie van Mario maakt hier al 200 jaar de mooiste paraplu’s van de wereld, allemaal 100% handwerk!
Richting het water zie je Castel dell’Ovo al op de punt liggen. Dit bij bruidsparen zeer geliefde kasteel ligt aan de kop van de baai en lijkt de stad te beschermen en biedt een romantische wandeling via de haven en een bruggetje er naar toe. Vervolgens kronkel je door kleine ronde straatjes naar de top van het kasteel.
Kortom, geniet van deze unieke, zinderende stad aan de zee!

Geschreven door Paul