HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Friday 12 February 2021

10 redenen om te kiezen voor een vakantie naar Kroatië

Op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming? Probeer Kroatië eens! Dit fantastische land is de afgelopen jaren in opkomst en dat is niet zonder reden. Ongerepte natuur, een kustlijn waar je U tegen zegt en steden waar cultuur en authenticiteit nog volop merkbaar zijn. Bovendien is het massatoerisme nog ver te zoeken, dus kijk niet raar op als de schitterende panorama’s voor je neus lijken te zijn weggelopen uit een schilderij. Geen wonder dat wij tijdens onze vakantie in Kroatië met volle teugen genoot van wat we zagen! Daarom leiden wij jullie graag rond door dit land vol parels, die goed te combineren zijn tijdens een fly en drive naar Kroatië. Lees je mee?

1. Zagreb

Zeg je Kroatië, dan zeg je Zagreb. Deze stad vol rijke cultuur en geschiedenis is de hoofdstad van Kroatië en wat ons betreft een echte must see. Wat je hier zoal vindt? Middeleeuws erfgoed, sfeer en een flinke dosis aan horecagelegenheden. Tijdens je bezoek aan deze stad moet je het schitterende middeleeuwse erfgoed in de bovenstad bekijken. Hier vind je een kanon dat nog steeds iedere dag om 12.00 uur vuurt. Om de beleving compleet te maken maak je een korte rit met de kabelbaan die bovenstad Gornji grad en benedenstad Donji grad met elkaar verbindt. Minstens net zo indrukwekkend is de benedenstad, die bloeide onder de Oostenrijks-Habsburgse monarchie. Het centraal station, het Umjetnicki-paviljoen en het Kroatische nationale theater zijn echt een blik waardig. Ben je nog op zoek naar een centraal verblijf in Zagreb? Dan is Embassy Row BnB een aanrader.


(Foto 1, Art Pavilion in Zagreb)

2. Plitvicemeren

Van cultureel erfgoed reizen we door naar een prachtig natuurfenomeen: de Plitvicemeren. Deze schitterende meren zijn wereldwijd beroemd aan het worden en daarom echt de moeite waard om te bezoeken. Bovendien is dit ware natuurwonder beschermd door UNESCO, iets wat wij direct begrepen tijdens ons bezoek aan het Nationaal park Plitvicemeren. Laat je betoveren door de 50 tinten groen, de 16 meren en 90 watervallen. Meer van het park zien? Maak dan een boottocht over het Kozjak-meer en verblijf voor een paar dagen bij Holiday Park Fenomen Plitvice.


(
Foto 2. Plitvice)

3. Natuur

Niet alleen het prachtige Nationaal Park Plitvicemeren zal natuurliefhebbers volledig weten in te pakken, ook de overige natuur van Kroatië is wonderbaarlijk mooi. Voor nog meer natuur kun je terecht in de 8 nationale parken en 11 natuurparken. Reken maar dat je hier niet snel uitgekeken raakt! Wij hebben ons hart verloren aan de 27 meren, 34 rivieren en de vele bergen, met als meest bekende Dinara, Biokovo, Velebit, Sljeme en Papuk. Tel hier de prachtige Adriatische Zee bij op die zich uitstrekt over de hele kustlijn en het natuurfestijn is compleet. Natuurliefhebbers zullen een vakantie in Kroatië meer dan geweldig vinden!


(Foto 3. Natuur)

4. De eilanden

Kroatië is een eilandrijk land en telt maar liefst 1244 eilandjes, kliffen en riffen. Naast de fantastische kustlijn zijn de eilanden echte eyecatchers. Hoewel een aantal niet groter zijn dan een rots, zal het overgrote deel je uitnodigen voor een bezoek. Welke wij aanraden? Dat is zonder twijfel Hvar, dat bekend staat als het zonnigste eiland met het oudste theater. Liefhebbers van natuur kijken hun ogen uit op het groene Krk en voor nog meer schoonheid moet je bij Cres, Rab en Pag zijn. Vergeet ook zeker niet Brac, Korcula en Mljet op je must see lijstje te zetten, want deze aanraders zullen je stuk voor stuk verrassen. Ben je op zoek naar een langer verblijf op een van de prachtige eilanden? Kies dan voor onze escape naar het eiland Rava in Dalmatië.


(Foto 4. Het Eiland Rava)

5. De Adriatische Zee

De mooiste zee van Europa? Dat is en blijft wat ons betreft toch echt de Adriatische Zee. Het kristalblauwe water is vandaag de dag nog steeds kraakhelder en brandschoon. Perfect voor een dagje strand! Bovendien wordt het prachtige water door velen als verbazingwekkend gekenmerkt en is het tevens een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar Kroatië komen. Aanrader!


(Foto 5. Het Eiland Hvar)

6. Dubrovnik

Als je dacht dat je al het culturele en historische erfgoed al gezien had, heb je het mis, want naast Zagreb telt Kroatië nog veel meer schitterende steden die sporen van de oudheid laten zien. Een daarvan is het UNESCO beschermde Dubrovnik. De oude stadsmuren en rijke geschiedenis weten als geen ander persoonlijkheid te geven aan de stad, dat in de gouden eeuw dienst deed als een republiek. Verblijven doe je hier ontspannen bij Boutique Hotel Kazbek waar je na een lange dag rondwandelen bijkomt bij het zwembad. Nog een leuk feitje: Dubrovnik is door zijn fotogenieke karakter voor een groot gedeelte het decor geweest voor het immens populaire Game of Thrones. Je snapt dat wij hier als echte Game of Thrones liefhebbers ons geluk niet op konden!


(Foto 6. Dubrovnik)

7. Het paleis van Diocletianus in Split

Van Dubrovnik reizen we door naar Split, waar het Romeins erfgoed ook nog in volle glorie te bewonderen is. Tijdens wat sightseeing door de stad stuiten wij op het prachtige paleis van Diocletianus, dat ook wel dienst doet als het stadshart van Split. Geleerden beweren dat het populaire paleis een van de best bewaarde villa’s ter wereld is. Om die reden is het paleis van Diocletianus sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden. Wij verbleven op een steenworp afstand van dit paleis bij Luxury Residence Mareta.


(Foto 7. Split)

8. Arena in Pula

Als kers op de taart sluiten we de aanraders van Romeins erfgoed af met een bezoek aan Pula. In Pula vind je de schitterende Arena, die ook wel bekend staat als het Amfitheater. Dankzij zijn viertal torens en drie verdiepingen van buitenmuren die nog in buitengewoon goede staat zijn, is dit Amfitheater uniek in zijn soort. Bovendien is het qua omvang het op vijf na grootste van de wereld. Wij konden het niet laten om dit charmante stukje geschiedenis van alle kanten te fotograferen.


(Foto 8. Pula)

9. Rovinj

De romantiek beleef je nergens zo goed als in Rovinj. De stad is een van de meest romantische plaatsen van het land, en dat hebben wij tijdens ons verblijf bij The Melegran maar al te goed ondervonden. Het centrum zit vol sfeer dankzij de architectonische gebouwen, knusse steegjes en aantrekkelijke straatjes. Ook de lokale bevolking is hier het toppunt van vriendelijkheid. Maak tijdens je bezoek aan Rovinj net als wij een wandeling door het eeuwenoude centrum of door het schitterende landschapspark Zlatni Rt en bekijk de kleurige zonsondergang. Voel je de liefde al opbloeien?


(Foto 9. Rovinj)

10. Kroatisch eten

Kennismaken met je vakantiebestemming kan op geen betere manier dan via de mond. Voor een klein land heeft Kroatië een grote diversiteit tussen regio's als het om eten gaat vanwege de verschillende nationale invloeden. Het is dus vast geen verrassing dat Kroaten van hun eten houden. Gerechten aan de kust zijn veelal gebaseerd op vis, terwijl in het binnenste en oostelijke deel vlees overheerst in de recepten. Aan de kust zijn mediterrane invloeden nog volop merkbaar in pasta’s, salades en zeevruchten, terwijl er in het centrale deel voornamelijk Hongaarse en Oostenrijkse vleesdelicatessen op de menukaart te vinden zijn. Wat dacht je van overheerlijke goulash, worstjes of een Vienna ring? Zelfs de Turkse invloed is nog optimaal te proeven in traditionele burek, cevapi en pljeskavica. Met zoveel lekkers konden wij bijna geen keuze maken!


(Foto 10. Zwarte risotto)

Dit waren onze redenen om te kiezen voor een vakantie in Kroatië. Zou jij een bezoek willen brengen aan dit land?

Geschreven door Renske