HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Friday 19 March 2021

Top 10 dingen om te doen in Sardinië | VesuvioTour

Als je ons vraagt wat wij de meest veelzijdige vakantiebestemming vinden, zeggen wij zonder twijfel Sardinië. Dit eiland heeft vakantiegangers ontzettend veel te bieden en dat maakt dat je je hier volledig in de vakantiesfeer waant. Heerlijk klimaat, interessante must see’s en talloze to do’s: dat is Sardinië in een notendop. Bovendien kun je ontspanning met activiteit nergens zo goed combineren als op Sardinië. Het mag duidelijk zijn dat dit eiland de ultieme vakantiebestemming is! Benieuwd geworden wat je echt moet ondernemen tijdens je vakantie op Sardinië? Lees dan snel verder, want in dit artikel nemen we je mee naar de must do’s op Sardinië.

1. Cagliari

We beginnen de lijst met het schitterende Cagliari, de hoofdstad van het eiland. Werkelijk alles is prachtig aan deze stad en tijdens ons bezoek wisten we niet waar we moesten kijken. Vooral het Middeleeuwse verleden geeft karakter aan deze plek en dompelt je volledig onder in het Italiaanse gevoel. Zo vind je in de historische wijk Castello de schitterende Torre di San Pancrazio en de Torre dell’Elefante. Twee torens vol schoonheid! Wat je verder niet mag missen is wat ons betreft het Palazzo Viceregio en de geliefde vismarkt Mercato di San Benedetto. Ook de botanische tuin is oogverblindend, waar je 3.000 verschillende soorten flora spot die zorgen voor geurige aroma’s. En de kers op de taart? Dat is toch echt het Romeinse amfitheater. In de zomer vinden hier geregeld concerten, opera’s en toneelvoorstellingen plaats die de moeite waard zijn om bij te wonen.


(Foto 1. Cagliari)

2. Natuur

Sardinië telt 17 natuurparken in totaal, en dat maakt dat je hier als natuurliefhebber volledig aan je trekken komt. Een van onze aanraders? Molentargius natuurpark, waar roze flamingo’s zich al jaren hebben gevestigd. De kleurrijke vogels in combinatie met de natuurrijke panorama’s laten je met volle teugen genieten. Voor nog meer dierlijk gezelschap moet je in Giara di Gesturi zijn. Wilde paarden zoeven hier aan je voorbij! Als je dacht dat je alles al gezien had, heb je het mis, want de natuur van Sardinië kent oneindig veel moois. La Maddalena park met Caribische trekken, Sinis Montiferru Park met oude vulkaanresten en Gorropu Gorge waar je uitstekend kunt rotsklimmen: Sardinië blijft je verbazen. Tel daar het wildlife en de watervallen bij op en de ervaring is compleet. Watervallen als Sa Spendula, San Valentino en de Lecorci en Lequarci staan bekend als echte schatten van het eiland. Nog niet genoeg water gezien? Het meer Cedrino leent zich uitstekend voor een boottocht. Wat ons betreft een echte must do!


(Foto 2. Natuur)

3. Nuraxi di Barumini

Ook aan cultureel erfgoed geen gebrek op Sardinië. De Nuraxi di Barumini is het enige Unesco Werelderfgoed van het eiland en tijdens ons bezoek snapten we direct waarom. Deze verdedigingsstructuur, dat ook wel bekend staat als Nuraghi, stamt af uit de bronstijd en is uniek in zijn soort. Nergens anders ter wereld kom je een soortgelijk complex tegen! De ronde verdedigingstorens beschikken over interne erker kamers en zijn gemaakt van uitgehouwen steen. Dat maakt dat dit culturele erfgoed een van de mooiste overblijfselen uit de prehistorie is.


(Foto 3. Nuraxi di Barumini)

4. Castelsardo

Een kijkje nemen in Castelsardo behoort zonder twijfel op de lijst van must do’s op Sardinië. Dit kleurrijke middeleeuwse burchtstadje aan zee vervulde vroeger een rol als verdedingsstad en tactisch controlepunt. Trek je het plaatsje in, dan zul je de historische kenmerken goed kunnen bewonderen. Nauwe straatjes, steile trappen en imposante vestingmuren weten toeristen ieder jaar weer te verleiden voor een bezoek. Waar wij geen genoeg van konden krijgen? Het Doria-kasteel, dat tegenwoordig fungeert als museum. Pal naast dit kasteel vind je de Sant’Antonio kathedraal, die met zijn bijzondere tegels en het prachtige uitzicht op zee een echte oogappel is.


(Foto 4. Castelsardo)

5. Alghero

Tijdens een bezoek aan Alghero proef je volop van Mediterraanse sferen. Deze stad doet denken aan Barcelona vanwege zijn sporen met het Catalaanse verleden. Het moderne karakter met historische en culturele elementen maakt dat je hier een reis door de tijd maakt. Ook de combinatie van stad en strand zorgt dat je hier met veel plezier rondwandelt. Wat je zoal in de stad zult aantreffen? Straten vol details van Aragonese veroveraars, locals die Spaans bloed lijken te hebben en zelfs straatnamen in het Catalaans. Geen wonder dat het Spaansachtige Alghero wordt beschouwd als een van de must do’s op Sardinië!


(Foto 5. Alghero)

6. Bosa

Kleur, kleur en nog eens kleur, dat is hoe Bosa zich het beste laat omschrijven. Het charmante Bosa heeft ons hart weten te veroveren en dat is niet voor niets. Deze stad is omgeven door ongerepte natuur en een schitterende kustlijn. Hoewel deze plek alle ingrediënten in huis heeft om toeristen te laten genieten van een heerlijke vakantie, is het massatoerisme hier nog niet te vinden. Desondanks is het hier altijd levendig en gezellig, want op de sfeervolle straten, knusse pleintjes en in de vele horecagelegenheden zijn locals goed vertegenwoordigd. Wij konden het niet laten om plaats te nemen en te genieten van het lokale leven. En het absolute hoogtepunt? De zonsondergang bekijken vanuit de haven, die ons tot op de dag van vandaag is bijgebleven.


(Foto 6. Bosa)

7. Stranden


Uiteraard is een bezoek aan het strand een van de must do’s op Sardinië. Dit eiland staat bekend om zijn stranden, want het hagelwitte zand steekt prachtig af tegen het azuurblauwe water. Dat maakt dat dit de ideale plek is om te genieten van de zon! Stranden als Stintino en Cala Volpe zijn ontzettend populair, net als de prachtige Costa Smeralda waar talloze stranden te vinden zijn. Wie om zich heen kijkt, zal niet alleen blauw water en wit zand bewonderen, maar ook prachtige rode rotsen die zijn gevormd door de wind. Liever meerdere strandjes bezoeken? In de buurt van Cala Gonone kun je een rubberboot huren of genieten van een dagtocht langs de kust waar veel kleine afgelegen strandjes liggen, zoals Cala Mariolu, Cala Luna en Cala Goloritze.



(Foto 7. Cala Mariolu)

8. Lokale gerechten op Sardinië

Het eten op Sardinië is een van de redenen waarom wij terug blijven komen naar dit eiland. Wat ons betreft, is er geen betere plek om te genieten van lokaal eten dan in de agriturismo’s op Sardinië, waar traditionele smaken zorgen voor een smaaksensatie in je mond. Vooral de pasta zoals Culurgiones en de mini-pizza's van bladerdeeg zijn favoriet, die ook wel bekend staan als Pizzetta Sfoglia. Ook het heerlijke brood, het vlees en de visgerechten zullen je doen watertanden. Wie graag wil proeven van Italiaanse kazen doet er goed aan om Pecorino te proberen. Deze schapenkaas maakt ieder gerecht af en is niet meer weg te denken van het eiland. In combinatie met populaire wijnen als Cannonau, Vermentino en Torbato weet je niet wat je meemaakt.



(Foto 8. Agriturismo Il Murales)

9. Zeilen en boottochtjes.

Een dagje het water op? Er is geen betere plek om dit te doen dan op Sardinië! Omringd door water kun je hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op om prachtige plekken te bewonderen vanaf een boot. Zet een bezoek aan Asinara en Maddalena maar op je lijstje, want een boottocht is een echte must do op Sardinië. Tussen het varen door is er niets fijners dan een duik nemen in het helderblauwe water en genieten van de zon.



(Foto 9. Maddalena Archipelago)

10. Sardinië en de festivals

Op Sardinië is het altijd feest, en daarom mag je het eiland niet verlaten zonder een festival bezocht te hebben. Sant’Efisio, Sa Sartiglia I Candelieri, San Simplicio en de Corsa degli Scalzi zijn populaire feesten die je niet mag missen. Hier kun je genieten van lokale sfeer en een flinke dosis gezelligheid. Dol op eet- en wijnfestivals? Dan zijn Autunno in Barbagia, Calici Sotto Le Stelle en Girotonno echte aanraders.



(Foto 10. Fetival in Cagliari, DomyD van Pixabay)

Welke must do’s op Sardinië wil jij proberen? Bekijk ons fly & drive aanbod op Sardinië.



Geschreven door Renske