HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Valencia stad

De stad van Paella en sinaasappels

Valencia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is de derde grootste stad van Spanje. Valencia is een kunstzinnige, veelzijdige en authentieke stad en is rijk aan cultuur en lokale producten zoals het bekende gerecht Paella Valenciana, Valor chocolade en Agua de Valencia. Net zoals Barcelona ligt Valencia aan de middellandse zee en heeft een aantal grote uitgestrekte stranden. Ook staat de stad bekend als de grootste fietsstad van Spanje, vanwege de fietsvriendelijkheid en het aantal fietspaden die aanwezig zijn. Het meest bekende strand van Valencia is Las Arenas, met een groot aanbod aan winkeltjes en restaurants waar je heerlijke paella kunt eten. Opvallend zijn de brede stranden die Valencia heeft in vergelijking met andere stranden, ze zijn ongeveer 100 meter breed, genoeg plek voor iedereen!

Turia
De Jardin del Turía is een bijzondere rivier, het is namelijk een drooggelegde rivier van 9 km lang die door de stad van Valencia loopt. Het is voor veel mensen een ontmoetingsplek of een plek om te sporten, het is namelijk perfect voor een mooie wandeling of fietstocht. Vroeger overstroomde deze rivier regelmatig, waardoor het centrum van Valencia flink is aangetast. In 1957 was er een erge overstroming waar meer dan 100 mensen om het leven zijn gekomen, hierdoor heeft men besloten om de rivier droog te laten leggen en in te ruilen voor een groen park.

Ciudad de las Artes y Ciencias
Oftewel de stad van kunst en wetenschappen, het visitekaartje van Valencia. Geen enkele toerist zal deze indrukwekkende stad overslaan. Deze is ontworpen door de Valencianen Santiago Calatrava en Félix Candela, 20 jaar heeft het gekost om de stad te laten bouwen en deze is in 2009 afgerond. Ciudad de las Artes y Ciencias is gelegen in de drooggelegde rivierTuria’. Dit meesterwerk bestaat uit zes onderdelen, namelijk: L’Umbracle, L’Oceanogràfic, Agora, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Hemisfèric en het Museo de les Ciències Príncipe Felipe. Het gedeelte L’Umbracle is een stadstuin waar verschillende soorten flora en fauna bewonderd kan worden. In de zomer wordt de helft van de tuin omgetoverd tot een magische openluchtdiscotheek met mooie verlichting over het water.

El Carmen en Plaza de la virgin
El Carmen is het historische hart van Valencia en is een van de meest artistieke buurten van de stad. Kenmerkend voor deze wijk zijn de smalle steegjes, street art, kleine boetiekjes en kerkjes. Het is eigenlijk een openluchtmuseum waar op elke hoek wel iets te bewonderen valt. In deze wijk is ook het mooiste plein te vinden, namelijkplaza de la virgin’. Het heeft iets romantisch en historisch, wat ook niet zo gek is want in de tijd van Romeinen was dit het belangrijkste plein. Zeer opvallend is de hoeveelheid katten die El Carmen als thuis mogen noemen. Het wordt dan ook niet voor niets de wijk van de katten genoemd. Er is zelfs een kunstwerk aan toegewijd genaamd ‘La casa de los gatos’ (huis van de katten), die hiernaast op de foto te zien is. Door de hele wijk zijn tekeningetjes te vinden van katjes, soms verborgen in de kleine steegjes. Winkelen kan ook goed in deze hippe en artistieke wijk, er zijn veel boetiekjes te vinden die met liefde worden gerund. Voor kunst, bijzondere souvenirs en vintage winkels zit je in El Carmen op de juiste plek!

Las Fallas
Las Fallas is een groot en eeuwenoud traditioneel feest van Valencia en vele Valencianen verheugen zich hier elk jaar weer op, dit feest trekt bezoekers aan over de hele wereld. Ze vieren het begin van de lente. Las Fallas begint traditioneels gewijs op de laatste zondag van februari en sluit af op 19 maart met ‘La Crema’. De grootste feesten en activiteiten vinden plaats tussen 15 en 19 maart, alhoewel er gedurende de hele periode wel feest wordt gevierd. Er wordt veel vuurwerk afgestoken, er zijn paella kookwedstrijden op straat en er wordt veel gedronken tijdens deze dagen. Het hele jaar door wordt er aan poppen gewerkt, de zogenaamde ‘Ninots’ die zo creatief en mooi mogelijk worden gemaakt. De poppen worden tentoongesteld door de hele stad met een hoop muziek en een optocht vol lawaai. Elke bezoeker van deze openluchttentoonstelling mag kiezen welke hij het mooist vindt. Tegen het einde van de Fallas zullen alle stemmen worden geteld, de winnende ninot zal de enige zijn in heel Valencia die niet verbrand zal worden tijdens La Crema, de avond van 19 maart. Deze ninot zal gebracht worden naar het Fallas museum waar het nog voor langere tijd bewonderd kan worden. De rest van de zelfgemaakte beelden worden verbrand op de laatste nacht van het spektakel. Een geweldige en bizarre ervaring!

Leuke weetjes:
- Het duurste kunstwerk ooit tijdens Las Fallas heeft 1 miljoen euro gekost.
- Ongeveer 300 brandweermannen zorgen ervoor dat Valencia niet in rook opgaat tijdens La Crema.
- Las Fallas maakt een grote kans om op de UNESCO Culturele erfgoedlijst te komen staan.

La Lonja de la Seda
La Lonja de la Seda (Zijdebeurs) is een bijzonder gebouw gelegen in het centrum van Valencia en werd in 1996 tot het UNESCO werelderfgoed verklaard. Tegenwoordig wordt er geen zijde meer verhandeld, het gebouw is nu open voor bezoekers. In de 15e eeuw werden handelaren vastgezet in de toren als ze hun schulden niet meer konden afbetalen. La Lonja de la Seda is gebouwd tussen 1482 en 1533 en heeft iets weg van een oud kasteel met een fraaie binnenplaats waar de bekende sinaasappelbomen staan. La Lonja is een meesterwerk van de laatgotische architectuur en is absoluut een bezoekje waard!