HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

de stad van Palio

Siena is een van de meest prachtige middeleeuwse steden in Italië. De stad is omgeven door heuvels en in het hart van de stad bevindt zich de schelpvormige Piazza del Campo waar de bekende paardenrace Palio di Siena plaats vindt. De Palio is een race die uit de 17de eeuw stamt en elk jaar twee keer - in juli en augustus - plaats vindt.

De legende gaat dat Siena door Senio, de zoon van Remus, werd gesticht. In de stad Siena zijn een aantal mythische sculpturen te vinden van Romulus en Remus die door een wolf wordt gezoogd. Piazza del Campo bestaat al sinds dat de Romeinen hier hun eigen forum hadden. Het plein wordt omgeven door het rode gemeentehuis en de toren die Torre del Mangia wordt genoemd. Zowel het gemeentehuis als de kathedraal werden tijdens de dagen van economische hoogtij gebouwd, gedurende de negende overheid. Net als Palazzo Vecchio in Florence, huisvest het gebouw aan de Piazza del Campo vandaag de dag de gemeentekantoren. Via de binnentuin van het paleis kunt u naar het museum en de Torre del Mangia waar u van een schitterend uitzicht van de stad kunt genieten.

In het civiele museum kunt u de meest verfijnde schilderijen van de school van Siena bekijken. Het consistorie bevat de beste werken van Domenico Beccafumi wiens fresco’s de publieke deugd afbeelden op het plafond. In de Mappamonto-hal en de hal van de vrede (of Sala dei Nove) kunt u grote meesterwerken zien waaronder een portret van Guidoriccio da Fogliano, de belegering van Montemassi Simone Martini en de allegorie van goed en kwaad van Ambrogio Lorenzetti die tot een van de belangrijkste schilderijen uit de middeleeuwen wordt gerekent.

Palio di Siena
De Palio, ofwel Il Palio, is een paardenrace die sinds 1287 een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het leven van de inwoners van Siena. De race is tussen de verschillende Contrade, de 17 verschillende wijken van de stad, en heeft deelnemers van de verschillende wijken die ook de algehele organisatie van de race op zich nemen. De Palio leeft in Siena vol passie en dit zult u ongetwijfeld merken wanneer u de kans hebt om de race bij te wonen.

De Palio is een complex evenement dat gedurende haar geschiedenis steeds weer opnieuw is verrijkt met nieuwe regels en gebruiken die onderling goed bekend zijn in de Contrade. Hieronder worden een aantal regels en gebruiken beschreven die zeker van belang zijn als u dit evenement beter wilt kunnen begrijpen.

De Palia race wordt jaarlijks tweemaal gehouden op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta).

De race wordt op het belangrijkste plein van de stad gehouden, namelijk de Piazza del Campo. Dit schelpvormige plein bevat enkele scherpe bochten en de gehele racebaan bestaat uit hard zand van tufsteen. De Palio biedt per editie maar plaats aan 10 deelnemers. Zeven deelnemers zijn verzekerd van deelname omdat zij niet meededen aan de vorige editie. De overige drie deelnemers van de Contrade mogen door loting mee doen.

De Palio is een unieke traditie en een geschikt moment om de warmte en de passie van de stad Siena te ervaren. Mocht u in de gelegenheid zijn om in Sienna te zijn tijdens de Palio dan is dat een buitenkans om dit evenement te ervaren. De Palio is een festival dat verslavend is. U kunt de race gratis vanaf de Piazza del Campo bijwonen. U moet hier dan uiterlijk om 16.30 uur aanwezig zijn tenzij u een beter plekje wilt veroveren om de race te bekijken, dan moet u hier al ’s ochtends aanwezig zijn. Op het plein kunt u ook drankjes kopen om af te koelen maar er zijn hier echter geen openbare toiletten. We raden u aan om u zelf tegen droogte en de zon te beschermen door middel van hoedjes, en veel te blijven drinken.