HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

San Gimignano

de stad van torens

San Gimignano is een klein stadje in de provincie Siena die is rijk aan cultuur en geschiedenis en ligt halverwege tussen de steden Florence en Siena in, met respectievelijk afstanden van 60 en 45 km. Dit stadje is makkelijk te bereiken met de bus of auto.

De stad werd gebouwd op een heuvel op een hoogte van 300 meter en heeft hierdoor een schitterend uitzicht over het pittoreske landschap van Val d’Elsa en de omgeving. Door de vondst van een aantal voorwerpen uit de oudheid is bekend dat deze heuvel al sinds de Etrusken en de Romeinse tijd werd bewoond. Gezien de bevoorrechte positie en ligging op de heuvel kon men de vallei goed in zicht houden.

San Gimignano werd in de 10de eeuw vernoemd naar de gelijknamige bisschop van Modena. Tijdens de middeleeuwen bloeide deze stad enorm op door de Via Francigena, een straat die in de tijd erg belangrijk was voor de handel en daarnaast vele reizigers aantrok die speciaal voor onderdak of hulp naar deze stad kwamen tijdens hun pelgrimstocht naar Rome . Aan het einde van het jaar 1100 telde San Gimignano zeventig torens die door rijke families zijn gebouwd als een vertoon van hun rijkdom en macht. Er zijn veertien karakteristieke torens in het centrum van San Gimignano die de stad een eigen en uniek karakter geven. Door de tijd heen heeft San Gimignano haar middeleeuwse karakter weten te behouden en wordt om die reden ook gezien als een klein juweel in het hart van Toscane. ‘De stad van de mooie torens’ werd in 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.