HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Siciliaanse barok

Modica, Ragusa en Scicli

De Siciliaanse Barok: Ragusa, Ibla, Modica en Scicli

Modica

Elegant en simpel, vol met barokke gebouwen, beroerd door de zilte Mediterrane wind en met een levendige sfeer. Dat is Modica, een mooie Siciliaanse stad met 55.000 inwoners in de provincie van Ragusa met een historische binnenstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Alleen al het gedeelte aan de kust is onweerstaanbaar voor pakketreizen. Veel bezoekers komen naar de stad om te zonnen en te relaxen op het strand of om lekker te zwemmen in de Middellandse Zee, totdat het tijd is om het centrum van de stad te verkennen, met mooie pleintjes, historische straten en weelderige gebouwen. Het is allemaal begonnen in 1693 toen een zware aardbeving de stad verwoestte. De stad die we vandaag de dag bewonderen is niet het antieke Modica maar bestaat vooral uit bouwwerken uit de late 17e en 18e eeuw. Het is de barok die Modica zo bijzonder maakt. Steegjes vol met prachtige huisjes en elegante gebouwen, zoals de monumentale barokke kerk van San Giorgio die na de aardbeving door de beroemde architect Rosario Gagliardi uit Syracuse is gebouwd. 


Ragusa Ibla

Ragusa is de rijkste stad van Sicilië en een van de meest welvarende steden van Zuid-Italië. Het jaar 1693 geldt als keerpunt in de geschiedenis van Ragusa. Een hevige aardbeving vernietigde toen bijna de hele stad. Huizen en gebouwen werden verwoest en er vielen duizenden slachtoffers. Door de geleidelijke opbloei die plaatsvond in de 18e eeuw werd de stad verdeeld in twee afzonderlijke gebieden: aan de ene kant Ragusa Superiore bovenaan het plateau, en aan de andere kant Ragusa Ibla, dat is gebouwd op de middeleeuwse ruïnes van de oude stad waar de monumenten en pittoreske gebouwen staan. Het is dan ook geen verrassing dat dit Mediterrane oord sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
De oude stadskern bevat een opeenstapeling van wonderen, vol weelderige gebouwen in barokstijl. Een kerk die bijzondere aandacht verdient is die van Santa Maria delle Scale, gerenoveerd na de aardbeving, waarbinnen interessante kunstwerken van lokale kunstenaars te zien zijn. Niet te missen is de kathedraal van San Giovanni, gebouwd tussen 1706 en 1760 met een mooie barokke façade en een klokkentoren die over de daken van Ragusa uitkijkt. Ten slotte de Basilica van San Giorgio, een juweel uit 1775 met een koepel van 40 meter die steunt op 16 zuilen. Behalve kerken zijn er ook andere gebouwen de moeite waard, zoals de prachtige Palazzo Cosentini Bertini uit eind 18e eeuw in perfecte barokstijl terwijl liefhebbers van geschiedenis en cultuur van de stad in het Museo Archeologico Ibleo antieke kunstwerken kunnen bewonderen die kenmerkend zijn voor het complexe verleden van de stad.
Wat informeler maar erg leuk zijn de spektakels van de Ibla Buskers, die sinds 14 jaar de eerste week van oktober opvrolijken met performances van allerlei soorten straatartiesten: zangers, jongleurs, goochelaars, muzikanten en trapezeartiesten komen dan voor vier dagen allemaal samen in Ragusa Ibla waarbij ze grote groepen bezoekers aantrekken.
Ragusa heeft een bijzonder klimaat dat koeler is dan aan de Siciliaanse kust. Dat komt vanwege de hoge ligging tussen heuvels en bergen, waar het soms sneeuwt en vooral tussen oktober en maart veel regent. De gemiddelde temperatuur in januari, de koudste maand, ligt tussen de 8 °C en 14 °C, terwijl het in juli en augustus tussen de 23 °C en 31 °C wordt.

Scicli

Scicli is een harmonieuze synthese van verschillende elementen (geschiedenis, urbanistisch, water) die door de mens en natuur zorgvuldig bij elkaar zijn gebracht om, zoals volgens Elio Vittorini, een van de mooiste steden ter wereld te maken. Scicli wordt gezien als een juweel van de barok dat buiten de voornaamste toeristische routes ligt in het zuidoosten van Sicilië.
Wanneer u Scicli bezoekt zult u merken dat de pleinen net zitkamers zijn en dat zelfs een afzonderlijke steen een architectonische waardigheid bezit. De stad, die compleet opnieuw is gebouwd na de aardbeving van 1693, ligt op slechts 5 km van de kust op 100 meter boven de zeespiegel. Scicli ligt in een mooie omgeving te midden van drie dalen en bovenop de heuvel waar de antieke stad lag staat nu de kerk van San Matteo. Opvallend zijn het grote aantal kerken en 18e eeuwse gebouwen die een groot aandeel hebben in de rijkdom aan barokke kunst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Bijzonder fascinerend is de kerk van San Giovanni Evangelista die onlangs is gerenoveerd en voor publiek is geopend. Scicli biedt niet alleen de meest diverse getuigenissen van de vele volkeren en culturen die door de eeuwen heen hierlangs zijn gekomen, maar ook de mogelijkheid de fantastische, bijna tropische, stranden te bezoeken aan een prachtige zee.