HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Ortigia (Siracusa)

het eiland van de barok en Archimede

Ortigia, het eiland

De tragische aardbeving van 1693 bespaarde ook Syracuse niet en een eeuw later werden de verwoeste delen opnieuw gebouwd in Barokstijl. Deze opeenvolging van sublieme historische gebeurtenissen heeft sporen achtergelaten in deze juweel van een stad aan zee. Syracuse bestaat vandaag de dag uit drie delen: het eiland Ortigia, de oudste nederzetting van de stad die met het vasteland is verbonden door drie bruggen; Acradina, een vlak gebied in het achterland van Ortigia; en het nieuwe gedeelte dat zich rondom het archeologische park van Neapolis heeft ontwikkeld. Niet te missen zijn de klippen, stranden en het kristalheldere water van Fontane Bianche en dell'Arenelia.
De belangrijke gebouwen en monumenten Ortigia moeten ongetwijfeld worden ontdekt. Vergeet niet het Maniace kasteel op de punt van het eiland, de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.C. vlakbij Piazza Pancali, de schitterende kathedraal met de brede Dorische zuilen en de fontein van Arethusa, al sinds de Grieken een bron van fris water waar u de Papireto van Syracuse kunt bewonderen en de enige plek in Italië en misschien wel in Europa waar de papyrusplant spontaan is gegroeid. Sinds 2005 staat Syracuse samen met de necropolis van Pantalica op de UNESCO Werelderfgoedlijst.