HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Cinque Terre

dorpen opgehangen tussen zee en hemel

Cinque Terre (letterlijk: vijf landen) is een van de Middellandse Zeegebieden die het minst is aangetast van heel Ligurië en de Tyrrheense kust. 8 Kilometer rotskust omsloten door twee steile hellingen, vijf rotsachtige dorpjes gebouwd op hoge rotsen, uitkijkend op vele kreken. Vanwege de geschiedenis en de ligging heeft Cinque Terre niet geleden onder massieve toeristische uitbreiding. De wijnbouw, typisch voor de regio, heeft bijgedragen aan het unieke landschap met haar kenmerkende natuurstenen muurtjes, heuvels die aflopen naar de kristalheldere zee, baaien en verrassende strandjes tussen de steile kliffen.

Dankzij de tours met de boot die dagelijks de vijf vissersdorpjes en Portovenere met elkaar verenigen kunt u de Cinque Terre en de Golf van de Dichters het hele jaar door bezoeken op verschillende manieren. De beste manier is met de Consorzio Marittimo “5 Terre golfo dei Poeti” die excursies bieden naar de eilanden (l'isola Pamaria, l'isola del Tino, l'isola del Tinetto, la grotta di Byron), of rechtstreeks naar een van de Cinque Terre varen.
Ook kunt u de Cinque Terre makkelijk met de trein bezoeken, die stopt bij elk van de Cinque Terre. U kunt uw auto bijvoorbeeld bij La Spezia parkeren en vandaar met de trein vertekken.

Cinque Terre behoort tot de UNESCO werelderfgoed lijst.


Het kasteel van Riomaggiore:
Het kasteel van Riomaggiore, zogenaamd “Castellazzo di Cerricò”, stamt uit de 13e eeuw en torent uit boven het dorp vanaf de Cerricò heuvel en bevindt zich iets hoger dan de kerk van San Giovanni Battista. In 1260 werd er aan de bouw begonnen door de markiezen van Turcotti, de heren van Ripalta en onder leiding van de Genuesen afgemaakt in de 15e en 16e eeuw, na de overheersing van Nicolò Fieschi. De kerk heeft een vierhoekige basis en twee grote ronde torens. In de 19e eeuw diende het als begraafplaats maar werd later weer in ere hersteld en tegenwoordig worden er didactische en culturele activiteiten georganiseerd.


Het Parco Nazionale delle Cinque Terre:
Het Parco Nazionale delle Cinque Terre bestaat uit de kuststrook die loopt van Tramonti in het oosten tot aan het stadje Monterosso in het westen. Het doel ervan is het beschermen en beveiligen van het grondgebied van de Cinque Terre, die grondig was gewijzigd door het harde werk van de mens, waar de oorspronkelijke vegetatie werd vervangen door terrassen beplant met wijnstokken, ondersteund door een netwerk van droge stenen muren van ongeveer 6729 kilometer.

De meest ernstige bedreiging van de Cinque Terre is de overgave aan waarin ze worden blootgesteld, als gevolg van emigratie en de daling van de wijnstokken. Het Nationaal Park heeft als doel om dit voorbeeld van lokale architectuur te herstellen door het onderhoud van de wijnbouw, de enige menselijke activiteit die dit landschap kan behouden.
Het landschap bestaat uit rotsen van verschillende afkomst en leeftijd, gekenmerkt door een gebrek aan vlakke delen en een hoge, grillige kustlijn, slecht opgenomen door inhammen en landtongen. De bergen beschutten de kust van noordelijke winden, terwijl de warme en vochtige stroom van de zee naar de sporen klimt waardoor de condensatie van waterdamp mist veroorzaakt op de nok en neerslag op grote hoogte.