HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

stad van de twee gastronomische supersterren

Parma is een van de mooiste steden van Italië. Het is de wereldhoofdstad van de kunst, muziek en gastronomie van topkwaliteit. Om maar even meteen met de deur in huis te vallen de twee meest bekende gastronomische supersterren komen hier vandaan: Parmigiano Reggiano en Prosciutto di Parma DOP. En Giuseppe Verdi, de grootste musicus aller tijden, werd hier geboren.

Deze stad straalt klasse, verfijning en elegantie uit. Alle zintuigen komen hier aan bod en uw nieuwsgierigheid blijft geprikkeld. In Parma is er zoveel te zien, te doen en is het vooral genieten.

Laten we beginnen met Il Palazzo Ducale, het paleis van de mooie en machtige Oostenrijkse keizerin Maria Luigia d’Asburgo, toen zij in 1816 in Parma arriveerde werd zij verliefd op deze stad en Italië en is nooit meer weggegaan. Haar paleis met enorme prachtige tuin is nu geopend voor het publiek. Ook is er het schitterende middeleeuwse plein van de stad: la Piazza del Duomo (het plein van de kathedraal). Il Duomo is een van de belangrijkste romaanse kathedralen in Italië, de schitterende klassieke gevel, het verfijnde interieur met de prachtige koepel bekleed met de fresco's van Correggio, waardoor een bijna mysterieuze lichtbundel door straalt. Op hetzelfde plein staat de doopkapel, Il Battistero, gecreëerd door de meest briljante beeldhouwer en architect van de Middeleeuwen, Benedetto Antelami. Het is een originele achthoekige romaanse gebouw, in gotische stijl. Maar er is nog meer, il Palazzo della Pilotta oftewel National Gallery, een van de belangrijkste Italiaanse kunstgalerijen met belangrijke werken van: Leonardo da Vinci, Fra Angelico, Correggio, Tintoretto, Giulio Romano. In het paleis bevindt zich ook het beroemde Teatro Farnese, een van de meest charmante historische theaters in de wereld, geheel van hout gemaakt.

Maar wat is Parma zonder muziek, dat is als pasta zonder saus, de grootste musicus allertijden Giuseppe Verdi is hier geboren , Teatro Regio, de grote opera, maar ook Arturo Toscanini en Niccolò Paganini, twee andere grootheden uit Parma. Last but not least, la Casa della Musica, in het "Renaissance" Palazzo Cusani, het eerste museum van de Italiaanse muziek en het centrum van studies en documentatie. En dan nog niet te spreken over de vele kastelen di Parma rijk is onder andere: Castello di Bardi, Castello di Pellegrino Parmense, Castello di Roccabianca, Castello di Sala Baganza, Castello di San Secondo, Castello di Soragna, Castello di Torrechiara, en uiteraard het allerbeste bewaren we als laatste: Reggia di Colorno, net buiten Parma (zo’n 10 km) een prachtig paleis in Franse stijl met hoekige torens, dit was de zomerresidentie van de hertogen van Parma en is zeker een bezoekje waard.