HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

Het enorme Archeologisch erfgoed van Campania

Pompeii is een van de meest karakteristieke steden van de Romeinse beschaving. De stad doet denken aan een open boek over kunst, rituelen en het dagelijks leven uit het verleden. Uit een in vergetelheid geraakt verleden kwam Popmpeii, zoals het er vroeger had uitgezien, aan het licht voordat het werd bedekt met as en lava uit de vulkaan Vesuvius, die in 79 AD uitbarstte. De uitbarsting was tragisch en aangrijpend: in wat ooit een van de meest drukke en tegelijkertijd voornaamste steden van het Romeinse rijk was, stopte het leven. De lavalagen, beschermde niet alleen de architectuur maar ook alles wat zich bevond in de huizen en winkels. De opgraving van deze stad bracht dan ook een uniek beeld van de Romeinse beschaving aan het licht. De levendige en tastbare herinnering aan het verleden van Pompeii is vandaag de dag bijzonder. De laatste uitbarsting van de Vesuvio vond plaats in maart 1944.

http://www.pompeiisites.org/


Herculaneum

Hoewel de stad Herculaneum kleiner is dan het nabij gelegen Pompeii, is het een zeer aantrekkelijk toeristenoord vanwege de opgravingen die een groot deel van de stad - in een uitstekende staat - zichtbaar maakten. De architectuur en de decoratie uit die tijd zijn zodoende goed bewaard gebleven. Net zoals Pompeii werd Herculaneum ook bedekt met lava door een uitbarsting van Vesuvius in 79 AD. Door de meer dan 10 meter dikke lavalaag die de stad eeuwenlang heeft bedekt, kwam de stad rond circa 1710, toen het voor het eerst werd opgegraven, in een uitstekende staat aan het licht.

De oude huizen van Herculaneum hebben een nobel karakter en zijn rijkelijk gedecoreerd. Deze huizen werden bewoond door de adel en zijn omgeven door grote pilaren. Verder worden ze gekarakteriseerd door imposante tuinen, atriums, fonteinen, terrassen en tanks om het regenwater mee op te vangen.

Castellammare di Stabia

Castellammare di Stabia was een verblijf voor de Romeinse adel. Voor de moderne bezoeker presenteert zich een panorama dat hetzelfde is als dat waarvan de gelukkige bewoners van toen genoten. Een luxe die voornamelijk wordt geleverd door de natuur: het uitzicht op de Vesuvius en de zee. Hier, waar de Romeinse adellijke families hun vrije tijd besteedden, met onder meer meditatie en ontspanning, weerspiegelt alles het levensplezier: de marmeren vloeren, de kleuren geel, rood en blauw, de spectaculaire nimfen en de tuinen. Van de zes villa’s op het plateau van Varano bij Stabia kunnen er drie met gidsen worden bezocht: Villa San Marco, Villa Arianna en het ‘Tweede Complex’. Dit bezoek is ook onderdeel van ons duurzame project in Castellammare di Stabia.

Velia


Velia was een belangrijk cultureel centrum in de oudheid met een beroemde filosofische school, de Eleaten, waartoe Parmenides, Melissus en Zeno behoorden. In de Romeinse tijd was er ook een belangrijke medische school. Het is zeer indrukwekkend over de eeuwenoude agora te lopen waar grote filosofen hun theorieën bedachten en verkondigden en waar het de gewoonte was om ‘in de stad’ mensen toevallig of minder toevallig tegen te komen en een babbeltje te maken. Een gewoonte die vandaag de dag nog steeds bestaat. Een ware schat tussen de opgravingen is de Porta Rosa, het enige voorbeeld van een Griekse boog uit de vierde eeuw v.C. Op de Acropolis van Velia bevindt zich het theater en de basis van de tempel waarop een Middeleeuws fort was gebouwd uit de tiende of elfde eeuw. Uit de Middeleeuwen dateert ook de Santa Maria kerk (950 n. C.) waar tegenwoordig verschillende objecten worden tentoongesteld die zijn gevonden tijdens de opgravingen.



Baia, la Città sommersa (de onderzeese stad)

In de zee bij de Campi Flegrei ligt een antieke stad onder water met prachtige villa’s, brede straten en mooie ornamenten. De gezonken stad bij Baia ligt enkele kilometers van de kust vandaan. Het is werkelijk indrukwekkend hoe goed de stad te zien is, zoals de potten en kruiken die daar na vele eeuwen nog liggen. Door de jaren heen zijn er veel duikers geweest die hun huizen hebben versierd met vazen uit de gezonken stad, maar ondanks dat is de bodem van de baai nog rijk voorzien. De onderzeese stad kan worden bekeken vanuit een boot met glazen bodem, maar degenen die meer ervaring hebben kunnen een echte scubaduik nemen in het verleden. De Città Sommersa mag niet worden overgeslagen als u de Campi Flegrei bezoekt.



De Grot van de Sibille

De Grot van de Sibille ligt in het archeologische gebied van Cumae, vlakbij Pozzuoli. De structuur van de grot met een tunnel van 131 meter lang, 2,4 meter breed en 5 meter hoog en zes zijtunnels dateert uit de zesde eeuw v.C. De tunnel eindigt onderaan in een vierhoekige hal met drie waterreservoirs. De legende luidt dat de sibille van Cumae door deze tunnel rende en de reservoirs waste voor de god Apollo (de tunnel lag onder de tempel van Apollo) en dat ze in de ban van Apollo de Sibillijnse boeken zou hebben geschreven, boeken met profetische uitspraken. Cumae staat bekend om de Grot van Sibille die ook in verzen van de Aeneis van Vergilius wordt genoemd. Naast de ingang staat een inscriptie waarin wordt verwezen naar de profetie dat de sibille Aeneas zou hebben begeleid in zijn tocht naar de onderwereld om daar de schim van zijn vader Anchises tegen te komen. De archeoloog Maiuri ontdekte de grot in 1932 die eigenlijk was gegraven vanwege militaire redenen.
In het stedelijk gebied zijn de resten van de Tempel van Apollo te vinden, de tempel van Jupiter, de Romeinse crypte, de resten van de majestueuze keizerlijke thermen, het amfitheater en het forum die recentelijk zijn ontdekt. Er liggen ook veel graven van Griekse en Romeinse burgers.





Accommodaties in deze omgeving:

Hotel Diana - Pompei