HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Sassi van Matera

ongelooflijke stenen huisjes

Sassi di Matera: Een monumentaal amfitheater van 10.000 jaar oud

De term “Sassi” werd voor het eerst in 1204 gebruikt om twee pittoreske wijken aan te duiden die bekend stonden als de Sassi van Matera en wiens buitengewone en authentieke verschijning, door de eeuwen heen, op vele reizigers indruk heeft gemaakt. In tegenstelling tot wat het algemene beeld over dit gebied lang is geweest, waren de “Sassi” geen buitenwijken waar mensen werden verhandeld, maar was het slechts een eigenaardige wijk waar mensen hun huizen in de stenen grotten hebben gebouwd.

Door de stijging van de populatie en het tekort aan huizen werden deze grotwoningen op een moment niet bewoonbaar verklaard. In 1993 werden Sassi de Matera opgenomen in de UNESCO lijst van werelderfgoedlijst.

Het grootste gedeelte van de Sassi bestaat uit de Sasso Barisano. Hier bevinden zich grote tuinen en kloosters met indrukwekkende gegraveerde deuren. De Sasso Caveoso is het tweede en oudste gedeelte van de Sassi. De Sasso Caveoso doet denken aan een Romeins amfitheater.

De smalle straatjes bieden een goed overzicht van de spontane architectuur die er zich door de eeuwen heen heeft gemanifesteerd. Om meer te weten te over de gebruiken van de bewoners van het oude gedeelte van de Sassi de Matera, kan men een van de grotwoningen bezoeken die ingericht is met antieke meubels en de originele uitrusting.
De Sassi de Matera is een goed voorbeeld van de wijze waarop de mens en de natuur in harmonie samen kunnen leven. De bewatering van dit gebied is altijd erg schaars geweest. Door een ingenieus systeem in de bronstijd waarbij het water werd opgevangen en bewaard, kon het lange perioden bewaard blijven voor tijden van droogte. Tuinen en zelfs de straten zijn gebouwd op de daken van de huizen. De temperatuur blijft op een constante temperatuur van 15 graden Celsius.