HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Monopoli

de parel van Apulië, charmant aan de zee

Monopoli is een gezellige stad gelegen aan zee. Het historische centrum is een aantrekkelijke plaats vanwege de aanwezigheid van vele restaurants en trattoria's, waar het mogelijk is om visgerechten te proeven. Natuurlijk is er geen tekort aan bars, ambachtelijke winkels of "eten", typisch voor Zuid-Italië.
Een manier om Monopoli te bezoeken is om de charmante haven op elk moment van de dag te verlaten en de stad binnen te komen voor degenen die vanuit zee komen, met een doc stedelijk landschap, de oergeest van een stad geboren op het water. In de baai van de oude natuurlijke haven, de "vozz" (gozzo), is de typische lokale boot, helemaal in hout, met zijn karakteristieke lichtblauwe en rode kleuren, nog steeds beschut. Onder de te bezoeken gebouwen is het Palazzo Martinelli Meo-Evoli, gebouwd op achttiende-eeuwse muren, met een prachtige loggia aan de zee, met acht neogotische bogen.
Tussen smalle steegjes geplaveid met chianche, tussen bogen en lawaai, kruipt zeelucht binnen: geuren die zich vermengen met de geuren van een vers aangelegde was of gehaktballetjes en ragout die uren gekookt is en geurt door de typische groene luiken, bijna altijd open. Deze huizen werden ooit bewoond door met name vissers, wiens kinderen en kleinkinderen elkaar hier en daar kunnen ontmoeten, nog steeds met de bedoeling visnetten op te knappen.
Het zijn de fascinerende sferen van een nog steeds levende maritieme cultuur die vooral worden onthuld bij het vallen van de avond wanneer de vissersvloot de haven binnenkomt. Tussen geschreeuw en geagiteerde bewegingen, verschillende geuren en kleuren komt een microkosmos tot leven die de authentieke waarden van een mediterrane en Levantijnse traditie bevat.