HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Amalfi, de hoofdstad van Amalfikust


De legende gaat dat Amalfi werd gesticht als liefdesbetuiging van Hercules, de zoon van Zeus, aan zijn geliefde. De vrouw die het hart van Hercules had veroverd had felblauwe ogen en werd Amalfi genoemd. Wellicht is dit de enige legende van Amalfi maar het ware verhaal achter de ontstaansgeschiedenis van Amalfi is zodanig oud dat de oorsprong waarschijnlijk gezocht moet worden in de Romeinse tijd.

De zee waaraan Amalfi is gelegen, was de voornaamste bron van inkomsten voor de stad. Belangrijke handelsrelaties vonden vanuit hier plaats tussen het voormalig Byzantium en Egypte.

Amalfi is een kleine stad in de provincie Salerno, met in 2005 niet meer dan 5500 inwoners. De provincie Salerno heeft de geschiedenis en de cultuur van Amalfi sterk beïnvloed. Vanaf 1997 is Amalfi opgenomen in de UNESCO lijst van werelderfgoed. De stad heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden waaronder de schitterende Duomo en het papiermuseum.

Amalfi staat voornamelijk bekend om haar citroenbomen, de “Sfusato Amalfi”, die alle tuinen in de stad en de gehele Amalfi kust bestrijken. Van de grote en geurige citroenen wordt de bekende Limoncello likeur gemaakt. Hoewel de likeur haar tradities aan de Amalfi kust heeft liggen, wordt in het nabij gelegen Capri en Sorrento om de titel van de likeurs’ oorsprong gevochten.