HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Friday 07 August 2020

Top 10 populaire gerechten die je moet proberen in Centraal-Kroatië

Het traditionele eten van Kroatië is, net als de regio's, behoorlijk divers. Het speelt een belangrijke rol in de culturele verschillen en gebruiken van het land, dus het begrijpen van Kroatisch eten is als het begrijpen van een deel van de geschiedenis. Het centrale deel van Kroatië, ook wel bekend als het continentale deel, staat bekend om zijn vlees- / groentendieet en maaltijden die voornamelijk zijn gebaseerd op Turkse, Hongaarse en Oostenrijkse invloeden. De geografische ligging, de multiklimaatomstandigheden en de invloed van buitenlandse vorsten hebben hun stempel op het voedsel gedrukt die het culinaire erfgoed van Kroatië heeft gevormd.

Als u besluit om een ​​vakantie door te brengen in Midden-Kroatië en hoogstwaarschijnlijk in Zagreb terechtkomt, moet u een van deze beroemde traditionele maaltijden proberen. Hier is de lijst met top 10 voedingsmiddelen om te proberen in Centraal-Kroatië.


Wat te eten en alles wat je moet weten over de traditionele gerechten in Centraal-Kroatie


1. Purica s mlincima (Kalkoen met mlinci)

Toen ik opgroeide in Zagreb, werd er op zondag en speciale gelegenheden maar één ultieme maaltijd geserveerd die Kroaten traditioneel graag eten, en dat is kalkoen met mlinci uit de oven. "Mlinci" is een unieke pastasoort, die meestal alleen in Kroatië en Slovenië te vinden is. Ze zijn gemaakt van bloem, water, eieren en wat zout. De pasta wordt gedroogd in de vorm van dunne blokjes, net als bij lasagne maar dan groter. De truc is om het een paar minuten in het kokende water te doen en het dan te mengen met de vleessaus uit de oven, zodat het alle smaken opneemt. Naast kalkoen kun je het ook bereiden met een eend of een gans.


(Foto 1. Purica met mlinci van mijn moeder)

2. Zagrebački odrezak
(ook bekend als de Kroatische versie van de "Wiener Schnitzel")

Misschien wel het beste dat we delen met het ooit machtige Oostenrijks-Hongaarse rijk, is dit stuk vlees. Oorspronkelijk bereid als kalfsbiefstuk, gebakken in broodkruimels en gevuld met ham en gesmolten kaas, kun je er tegenwoordig versies van vinden met varkensvlees, kip of kalkoenvlees. Klinkt het heerlijk? Het wordt in de meeste restaurants geserveerd met frites of “rizi-bizi” als bijgerecht. Rizi-bizi is gekookte rijst gemengd met erwten, en misschien meer een binnenlandse culinaire keuze die kinderen graag eten.


(Foto 2.Zagrebacki odrezak)

3. Gulaš (Goulash)

De Hongaarse vrolijke vleesstoofpot! Vaak bereid met gehakte stukjes kalfsvlees, aardappelen en andere groenten. Gekruid met wat zoete of chili-paprikakruiden, afhankelijk van de voorkeur. Er zijn verschillende versies van, bijvoorbeeld in Slavonië, waar ze het graag als visgerecht bereiden. Nogmaals, best pittig, tenzij je de chef waarschuwt om het mild te houden…. PS. Soms is het toevoegen van wat wijn het geheime ingrediënt!


(Foto 3. Gulas van MeineMannerwelt, Pixabay)

4. Gebakken sardientjes of karper

Zagreb staat meer bekend om het feit dat er vlees en minder visdelicatessen zijn, maar toch is het een gewoonte geworden om gefrituurde sardientjes of srdele te eten, vooral op vrijdag als mensen geen vlees eten vanwege katholieke overtuigingen. Hoe kleiner de sardientjes zijn, hoe beter ze zijn voor die perfecte hap! Gewoon in bloem gebakken en gezouten, met een schijfje citroen apart, is de beste manier om ze op te eten. Karpervis wordt meestal in plakjes gesneden als een dikke biefstuk, gebakken in bloem met een bijgerecht van gekookte snijbiet en aardappelen.


(Foto 4. Gebakken srdele)

5. Burek

Als er iets goeds is dat Turken na jaren van conflicten achter zich hebben gelaten, dan is dat wel burek - een gelaagd gebakje gemaakt van stukjes verse koeienkaas, grijnzend vlees of aardappelen. De bekendste versie in Kroatië is die van kaas. Je moet het eigenlijk eten terwijl het nog warm is met wat afgekoelde yoghurt erbij. Burek is meestal een vette maaltijd, maar ook een heerlijke, en yoghurt helpt om er wat verfrissing aan toe te voegen. Burek vind je in elke bakkerij en wordt meestal in de vorm van een driehoek gesneden. Burek is ook een traditionele maaltijd die je kunt vinden in Servië en Bosnië en Herzegovina.


(Foto 5. Burek van Biea, Pixabay)

6. Sweet Strudles (Slatke Štrudle)

Tijd om over een toetje te praten! Strudel is sinds de 18e eeuw een traditioneel Kroatisch snoepje geworden. Oorspronkelijk afkomstig van onze Oostenrijkse vrienden, is "apfelstrudel" in Kroatië een belangrijk toetje, net als appeltaart in Nederland. Strudles kunnen ook worden gemaakt met kersen (mijn favoriet!) En wat verse koeienkaas gemengd met suiker en rozijnen. De sleutel bij het bereiden van een strudel is om meerdere lagen deeg over de vulling te laten rollen. De versie die het dichtst in de buurt komt, zou het soort gebak zijn dat voor baklava wordt gebruikt.


(Foto 6. Sturdle)

7. Donuts (Krafne)

Donuts zijn waarschijnlijk een van de favoriete keuzes van kinderen voor een snel ontbijt als ze naar school gaan in Kroatië. Ook het meest geliefde deel van mijn jeugd. Traditioneel gevuld met jam, maar tegenwoordig vind je ze ook met chocolade of vanille. De grootste uitdaging was om ze op te eten zonder dat ik daarna onder de poedersuiker zat. Donuts zijn ook traditioneel verbonden met onze feestdag met mascara (Fašnik) die in februari plaatsvindt.


(Foto 7. Krafne van Zitouniatis, Pixabay))

8. Samobors kremšnite

Samobor is een klein middeleeuws stadje op slechts een half uur van Zagreb en hun specialiteit is deze romige hemel genaamd kremšnita. "Cremeschnitte" wordt verondersteld afkomstig te zijn van Oostenrijks-Hongaarse invloeden, en je kunt soortgelijke versies ervan vinden in Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Servië, Polen, Roemenië en Slovenië. Naast Strudles is dit het meest traditionele dessert dat je in dit deel van Kroatië kunt vinden. Het is een vla crème vulling met een vleugje vanille, geplaatst tussen twee lagen van een bladerdeeg als een sandwich. Geloof me, het voelt alsof de hemel in je mond smelt! Nogmaals, die extra poedersuiker bovenop kan een uitdaging zijn!


(Foto 8. Kremsnita van Zagreb)

9. Krvavice

Voordat ik zeg hoe bijzonder en lekker deze worst is, moet ik gevoelige zielen waarschuwen voor de oorsprong van de naam. In feite betekent het bloedige worst. Ja dat weet ik. Wie wil er nou een worst eten die gevuld is met varkensbloed, darmen, vlees en wie weet wat ?! Nou, de oude Romeinen wel. Tegenwoordig komt krvavice traditioneel uit het gebied van Zagorje, ook wel bekend als het landelijke deel net buiten Zagreb. Meestal geserveerd met zure kool uit de oven en wat gekookte aardappelen. Je zou kunnen denken dat de worst er rood uitziet, maar krvavice is eigenlijk zwart. En verwacht niet dat je ze in één stuk eet als een hotdog, hun vulling is kruimelig, dus pas op voor de rommel!


(Foto 9. Krvavice van mijn moeder)

10. Bućnica

Bućnica, ook afkomstig uit het gebied van Zagorje, is een traditionele zoute niet-dessertmaaltijd die al generaties lang wordt doorgegeven aan vrouwen op het platteland. Als je een Kroatische grootmoeder hebt, dan weet je wat ik bedoel. Bućnica wordt gemaakt van kaas en pompoen, en bedekt met zure room, maar een bepaald soort pompoen. Groen met bleekwitte strepen is naar mijn mening het beste. Het deeg is vergelijkbaar met Strudles, en het lekkerst is om ze warm op te eten!


(Foto 10. Bucnica)


Wil je meer weten over Centraal Kroatië of jouw vakantie mogelijkheden? Dit zijn de beste Fly and Drive-bestemmingen, plus alles wat je moet weten over Centraal-Kroatië in het algemeen.

Als je hulp nodig heeft bij het plannen van uw vakantie naar Kroatië, neem dan hier contact op met het VesuvioTour-team.
Cover foto van Esplanade Hotel in Zagreb.

Geschreven door Morana