HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

zaterdag 27 februari 2016

Rondreis Oost-Sicilie (deel 5)

Rondreis Oost-Sicilië (5)

Na al die prachtige mooie bergdorpjes van het Parco Regionale delle Madonie en het betoverende Cefalù rijden we verder langs de zonnige kust naar het Oosten. Dit is onze kortste transfer van allemaal en na een uurtje rijden komen we dan ook al aan het in plaatsje Patti waar we op zoek gaan naar Agriturismo Villa Rica dat ergens halverwege een berg moet liggen met uitkijk op de blauwe zee.
Patti laten we echter al snel links liggen want de navigatie ‘vertelt’ ons dat we de bewoonde wereld achter ons moeten laten en een dunbevolkt gebied landinwaarts naderen, maar wel een heel mooi gebied!

Het laatste stukje weg naar Villa Rica is één groot feest. De kleine bochtjes draaien steeds zo’n negentig graden steil omhoog, links passeren we práchtige graanvelden en dan ontvouwt zich daar plotseling Villa Rica in al haar schoonheid. Deze unieke agriturismo ligt als het ware tegen een berg opgeplakt. We kijken elkaar even aan en denken hetzelfde: ‘Ons verblijf hier gaat helemaal goed komen!’Het uitzicht dat je vanaf het grote terras op de Eolische eilanden hebt, is adembenemend mooi. De zonsondergang is zó mooi dat we die niet snel zullen vergeten, maar ook overdag valt ons oog steeds weer op iets moois. De bloemenzee rondom het complex is erg kleurrijk en het oude gedeelte, met een originele olijven- en druivenpers, is compleet gerestaureerd – uiteraard met behoud van de authentieke Siciliaanse elementen als houten balken, lokale bakstenen en tegelvloeren.


Dit is een van de weinige plekken waar alles helemaal klopt: de locatie, het uitzicht over zee, het eten, het personeel, de omgeving en de heerlijke ontspannen sfeer. En dan hebben we het nog niet eens over het appartement, dat erg ruim is en prachtig gelegen is, achter de villa, op een soort verhoging waardoor je ook daar een schitterend uitzicht hebt.

De omgeving is bijzonder rustgevend – je hoeft helemaal niets. Wil je er toch op uit? Voor fitte wandelaars begint er aan de achterkant van de villa een pittige klim naar de top van de berg, vanwaar je kunt genieten van het prachtige panorama. Bij helder weer kun je zelfs de Etna zien!


Een blog van mijn hand over Villa Rica verscheen eerder al op www.ciaotutti.nl

Tijd voor onze eerste verkenningstocht! Vandaag staat een prachtig mooie route op het programma waar we aan de voet van het Parco Regionale dei Nébrodi enkele mooie plekjes zullen gaan bezoeken zoals het dorpje Montalbano Elicona en het uniek natuurreservaat Agrimusco – Bosco Malabotta.

Montalbano Elicona is onlangs uitgeroepen tot il più’bel borgo dell’Italia (hét mooiste dorpje van Italië) en dat snappen we wel! Ze zijn hier wat trots op hun uitverkiezing en dat blijkt uit alles. Een prachtig middeleeuwse kern met enkele kleurrijke, zeer gezellige straatjes er omheen, overal uitbundige versieringen en vriendelijk trotse mensen. Montalbano Elicona is écht een plaatje en je vergaapt je dan ook van de ene plek na de andere.
Gastheer William van Villa Rica heeft ons getipt dat we nóg verder het binnenland in moeten rijden om ook het natuurreservaat Agrimusco – Bosco Malabotta te bewonderen. Tips van locals zijn meestal goud waard dus na een lange bochtige rit arriveren we op de plek van bestemming en valt onze mond open van verbazing. Wat een schitterende groene plek! We zien wilde paarden en koeien, een grote groene vlakte en een soort groen park met enórme rotsblokken in allerlei formaties. Er zit zelfs een hele beroemde bij in de vorm van een adelaar. Hier kun je urenlang prachtige wandelingen door de natuur maken en dat hebben we dus ook gedaan!


Tijd om terug naar Villa Rica te gaan. Via kronkelende weggetjes en kleine lieve bergdorpjes dalen we langzaam af richting de kust en besluiten we nog een echt bedevaart bezoekje te brengen aan de zwarte madonna van Tindari. Het bekendste bedevaartsoort van Sicilië torent hoog boven de zee uit en ligt op een hoge klip direct aan zee. De kerk heeft echter een hoog kitsch gehalte en biedt prachtige uitzichten op het onderliggende strand van Oliveri maar is verder niet aan ons besteed.

Wij gaan echter in Mongiove op het strand nog even van de zon genieten, een heerlijk rustige plek met – wederom – een prachtig uitzicht op de Eolische eilanden.


De volgende dag maken we ons op voor een bezoek aan één van de Eolische eilanden. Vanuit Milazzo nemen we een snelle draagvleugelboot naar Lipari, het tweede eiland in de rij van zeven. Al eerder publiceerden we een apart blog op VesuvioTour over dit mooie eiland als onderdeel van onze rondreis.


Bij het naderen van de haven begrijpen we gelijk waarom ze het kleurrijk Lipari noemen. De mediterrane tegeltjes op de muren van de pastelkleurige huisjes zorgen direct voor een vrolijke en aangename aanblik. Hier krijg je gelijk een dolce vita gevoel van!
De hele structuur van het eiland doet me een beetje denken aan Capri maar dan minder druk en minder duur maar zeker zo gezellig!


Op Lipari vindt je leuke en originele souvenirwinkels. Hier tref je geen massa- of schreeuwerige kitschvoorwerpen aan maar fantastisch mooi handwerk zoals uit hout gesneden vissen, keramiek, hoeden en slippers.Lipari heeft ons in alle opzichten verrast door zijn relaxte sfeer en prachtige vergezichten. Hier willen we nog wel eens terug komen!
In het volgende en laatste blog (deel 6) van onze rondreis op Sicilie logeren we op de flanken van de Etna op misschien wel de mooiste accommodatie van onze reis. Het super-de-luxe resort Barone di Villa Grande biedt alles wat je je maar kunt wensen, vooral het uitzicht en het eten zijn hier fan-tas-tisch! Verder bezoeken we Catania met zijn beroemde vismarkt en waden we door het ijskoude water van de ongelofelijke mooie kloof Gole di Alantara. Verder slenteren we natuurlijk door Taormina maar klimmen we ook te voet omhoog naar het unieke Castermola én gaan we op zoek naar de filmlocaties van The Godfather in het bergdorpje Savoca!

Geschreven door Paul