HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Saturday 05 March 2016

Rondreis Oost-Sicilië (deel 6, slot)

Rondreis Oost-Sicilië (6, slot)

Het is helaas weer tijd om Villa Rica achter ons te laten en verder te reizen naar onze laatste bestemming, het kleine dorpje Milo, bij Giarre, om onderweg nog even te stoppen in het bergdorpje Savoca, waar in 1971 de beroemde scenes van het eerste deel The Godfather, Il Padrino zijn opgenomen. Hiermee gaat een hartewens van mij in vervulling, want een bezoek aan Savoca staat al vele jaren op mijn lijstje. Nadat we geparkeerd hebben in de straat links, naast Bar Vitelli, aan het Piazza Fossia 7 (toevallig dé straat waar onderstaande scene geschoten is!) brengen we uiteraard eerst een bezoekje aan Bar Vitelli, dat in de loop der jaren zo ongeveer tot een bedevaartsoord is uitgegroeid voor echte Godfather fans.





Onder de pergola met druivenranken staan we opeens oog in oog met dé Bar Vitelli, waar nog het altijd hetzelfde vliegengordijn hangt als destijds in de film!

Binnen is naast de bar een klein museumpje ingericht waar práchtige attributen en foto’s bewaard zijn gebleven. We kijken onze ogen uit!








Hier, op deze plek, vraagt Michael aan bareigenaar Vitelli (de vader van Appolonia) of hij een ontmoeting kan regelen tussen Michael, Appolonia en de familie.

Later in de film volgt de bruiloft, waarbij het bruidspaar en de gasten na de huwelijksvoltrekking de beroemde route afleggen vanaf de Chiesa di San Nicolò (ook wel Chiesa Santa Lucia genoemd aan de Via San Michele) naar Bar Vitelli.




Savoca ligt in een vallei en dat merken we goed als we tijdens onze rondgang door het mooie dorpje opeens overal om ons heen de beroemde filmmelodie van The Godfather horen. We krijgen ter plekke kippenvel! Het geluid blijkt uit een bar onder in de vallei te komen, maar de akoestiek door de vallei is overweldigend!



Nog helemaal in de ban van de The Godfather moeten we toch echt verder om op tijd bij ons laatste logeeradres aan te komen, Barone di Villagrande in Milo, Giarre. Op de flanken van de Etna ligt dit machtig mooie resort. De foto’s vertelden ons al dat dit een héél erg mooi adresje zou zijn, maar bij aankomst valt ons werkelijk niets meer in. Het uitzicht, de wijnboerderij, de kleurrijke tuin maar vooral het zwembad zijn allemaal van de upper class categorie! Hier zullen we zeker gaan genieten! Het zonnetje schijnt volop, wat alles nog extra mooier maakt.





We krijgen een prachtige kamer toegewezen op de begane grond, waar we door de tuindeur – via ons schattig terrasje - zó in de tuin stappen. Het uitzicht over de omringende wijnvelden is onovertroffen. Vanaf de rand van het ‘zwevende’ zwembad kijk je zo neer op de prachtig groene wijnvelden en de daarachter liggende blauwe zee, een droomplek!












We besluiten om ’s avonds in het inpandige restaurant te blijven eten waar de nog zeer jonge kokkin Veroniqua (23) ons de heerlijkste gerechten - met kruiden uit eigen tuin - voortovert. Wat een feest is dit!

Aansluitend krijgen we van één van de andere behulpzame dames een rondleiding door de wijnkelders van het resort.






Na een heerlijke nacht op een prachtige kamer maken we ons op voor het ontbijt. Ook dit is weer helemaal áf, wat een keuze en kwaliteit! Alles even vers tot en met de zelfgebakken taart aan toe. Ook op culinair vlak is dit een toplocatie!




Vandaag gaan we eerst naar de Gole di Alcantara, nabij Castiglione. Tegenwoordig omgeven door een heus natuur-/attractiepark, ligt deze kloof ietwat verstopt langs de weg. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara en op deze plek zijn de hoge wanden van de kloof door de vele jaren heen uitgesleten door het woeste water en weersinvloeden. Het resultaat is oogverblindend mooi. Hier stroomt het hele jaar ijskoud helder water doorheen, wat men tot een bepaald punt stroomopwaarts kan trotseren. Wil je echter verder gaan (canyoningen), dan is dit alleen mogelijk met een uitrusting en onder begeleiding van een ervaren gids.








Een uitstapje naar de tweede stad van Sicilië, Catania, dat slechts op een half uurtje rijden ligt, is ook niet te missen. Deze stad met officieel de meeste zonuren van heel Europa heeft veel te bieden en je kunt hier met een gerust hart een stedentrip naar boeken. Wij vallen bij aankomst gelijk midden in hét spektakelstuk van de stad, de dagelijkse vers- en vismarkt! Hier schreeuwen de marktkoopmannen om het hardst om hun verse vis aan de man te brengen. Het is één grote chaos maar de sfeer is fantastisch. Vanaf de rand van de markt nemen we het schouwspel in ons op, het heeft wel iets weg van een filmset!








We arriveren op het grote Piazza del Duomo, waar het symbool van Catania ons al verwelkomt, het olifantje. Hij staat fier bovenop de Fontana dell'Elefante (olifantenfontein) waar hij een obelisk draagt.






Bezoek ook het prachtig intieme Teatro Vincenzo Bellini uit 1890 aan de Via Giuseppe Perrotta, 12. Hier zijn nog dagelijks voorstellingen van opera’s en toneelstukken.






Struin door de straten en steegjes en laat je verrassen door de mensen, de gebouwen, het groen en de heerlijke sfeer in Catania!








De laatste dag hebben we gereserveerd voor Taormina en omgeving. Wil je genieten van het drukke Taormina maar toch iets sportiefs doen en buiten de gebaande paden gaat? Dan is de pittige klim naar Castelmola misschien iets voor jou. Genietend van de mooie winkels op de Corso Umberto sla je ter hoogte van huisnummer 72 een smal steegje aan de overzijde in. Dit steegje leidt je naar de Via Cruci (kruisweg) die naar de kapel van San Rocco loopt (loop even binnen in deze mooie kapel). Volg vervolgens het wandelbord naar Castelmola en geniet onderweg van het unieke uitzicht op Taormina, dat steeds kleiner lijkt te worden.




Eenmaal boven in Castelmola angekomen kun je genieten van een vino alla mandorla (amandelwijn) en een welverdiende lunch op het terras van Caffé San Giorgio dat hier al sinds 1907 geopend is.








Het uitzicht dat je vanaf het terras op het pleintje hebt is werkelijk uniek. Castelmola heeft dan ook als bijnaam, il paese dei panorami (het dorp van de panorama’s) en maakt ook deel uit van de borghi piu belli op Sicilië. Je kijkt uit over de baai van Giardini Naxos en Taormina dat samen met Isola bella in het zonnetje ligt te pronken.








Eenmaal terug in Taormina (dezelfde weg terug lopend of per bus) kun je nog genieten van dit toeristische maar bloedmooie stadje. Taormina is een zeer fotogeniek dorpje en dat levert dan ook vele leuke, kleurige plaatjes op.














Wat een mooie afsluiter van onze rondreis op Sicilië! Drie weken lang hebben we genoten van al het moois dat de oostzijde van dit eiland

te bieden heeft en we hebben op prachtige, heerlijke adresjes mogen slapen. Sicilië heeft ons gegrepen en de liefde is wederzijds. Dit zullen we nooit meer vergeten en één ding weten we zeker, het zal niet lang duren voordat we hier weer terug komen!




Geschreven door Paul