HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

donderdag 11 februari 2016

Rondreis Oost-Sicilië (deel 4)


Rondreis Oost-Sicilië (4)

Na al dat moois rondom Agrigento is het tijd om van het tweede deel van onze rondreis op Sicilië te gaan genieten, het Noordoosten. We steken daarom dwars het eiland over richting Cefalú waar we onderweg de nodige bergdorpjes passeren vanwege diverse wegonderbrekingen. Het laatste stuk richting kust daal je dan af via de rand van het zeer groene Parco Regionale delle Madonie waar we later deze dagen nog enkele bloedmooie dorpjes zullen gaan bezoeken. Maar eerst laten we Cefalú nog even letterlijk links liggen en gaan we inchecken bij Agriturismo Poggio Aureo in Tusa.
De entree is al overweldigend. Een korte steile landweg geeft toegang tot deze boerderij die echt fenomenaal aan de kust gelegen is! Het uitzicht op de Tyrreense blauwe zee is adembenemend en in de verte zie je zelfs de contouren van de Eolische eilanden.De oude beestenstal is sfeervol verbouwd tot een viertal appartementen en er is zelfs een echt kapelletje aanwezig in het pand! De agriturismo is allesbehalve luxe maar de sfeer is echt fantastisch op deze boerderij waar de mannen op het veld aan het werk zijn en de dames het agriturismo gedeelte voor hun rekening nemen. Deze leuke sfeer wordt mede ingegeven door de eigenaresse en de dames van de keuken. Eigenaresse Anna, kokkin Georgia en Giovanna doen hun stinkende best om het de gasten naar hun zin te maken en we hebben geweldig veel gelachen!
Het eten is héérlijk (het ontbijt is goed maar nogal standaard) en buiten onder het afdakje lekker in de schaduw is het goed vertoeven met een lekkere pasta en een glaasje vino.
Santo Stefano di Camastra

Het eerste dorpje dat we bezoeken is het kleurrijke keramiekplaatsje Santo Stefano di Camastra dat – onder aan de kust – op slechts op 5 km van Poggio Aureo ligt. Het dorpje hangt boordevol kleurrijk keramiek en kunst en is echt een plaatje! Je vindt hier gezellige pleintjes en verstopte steegjes. Hier heerst échte rust, de mensen zijn volkomen relaxed en hier lijkt niemand zich druk te maken.Cefalù

Cefalù, wie kent het niet? Dit zeer fotogenieke maar tevens toeristische plaatsje is samen met Taormina het bekendste stadje van Sicilië maar dat is dan ook wel te begrijpen als je er eenmaal geweest bent. Hier vindt je alles wat je van een ideale badplaats verwacht: een lekker warm klimaat, een schoon en groot goudgeel zandstrand, de mooiste zonsondergang van het eiland, een klein haventje, gezellige winkeltjes, terrasjes en straatjes, een mooi centraal plein met een indrukwekkende kathedraal en nog veel meer.

Bovendien kun je La Rocca beklimmen. Cefalù wordt gedomineerd door deze steile en enorme 270 meter hoge rots die je te voet kunt trotseren. Je kan deze rots beklimmen via de Salita dei Saraceni. Je dient wel over een behoorlijke conditie te beschikken want de klim vergt redelijk wat inspanningen van je lichaam, en de enige mogelijkheid om dit archeologisch park te bereiken is via de trappen. Reken op een klim van om en bij de 45 minuten. Eenmaal boven wordt je dan wel beloond met een fantastisch uitzicht over de stad, de kathedraal, het Madonie gebergte en de azuurblauwe zee. Bij helder weer zie je zelfs de Eolische eilanden.

We gaan de bergen in! En wel het groene berggebied van het Parco Regionale delle Madonie dat zich direct in het achterland bevindt.


Castelbuono

Castelbuono is ons bekend maar wordt ons ook nog getipt door Anna van Poggio Aureo dan ons met name Hosteria Nangalarruni aanbeveeld. Dit blijkt geen slechte tip, sterker nog, je kunt hier fantastisch lekker eten en buiten is een heel speciaal terras gemaakt!
Het dorp heeft bovendien de eer om de beste panettone bakker van Italië te huisvesten, Nicola Fiasconaro van bakkerij Fiasconaro. Hij verkoopt de panettone het hele jaar door en deze smaakt waanzinnig lekker!.

Castelbuono is echt een levendig dorpje waar je ook ’s avonds lekker op een terrasje kunt zitten nadat je eerst het Castello bezocht hebt en bij Nangalarruni gegeten hebt. Niet verkeerd toch?
Gangi

Op naar het dorpje Gangi, dat net als Geraci Siculo op de lijst van i borghi più belli d’Italia prijkt.Maar in Gangi is iets speciaals aan de hand. Burgemeester Giuseppe Ferrarello
geeft hier namelijk de huizen gratis weg! De jeugd trekt langzaam weg uit het dorp en de oudere generatie wordt door natuurlijk verloop behoorlijk uitgedund. Om een totale leegloop van het toekomstige spookdorp te voorkomen heeft hij deze actie bedacht. De enige, maar niet geheel onbelangrijke, voorwaarde is dat je binnen twee jaar een renovatieplan voor de woning dient in te dienen dat uiterlijk binnen vier jaar uitgevoerd moet zijn. Tóch weer een addertje onder het gras…

Wij denken dat door de ligging (één uur rijden van het strand) en de bereikbaarheid (zeer moeilijke, steile bergpas) er uiteindelijk niet veel buitenlanders zijn die daadwerkelijk hier een huis kopen. Wij spraken een stel uit Australië die - op rondreis door Europa speciaal om deze reden - naar Gangi gekomen waren maar die om genoemde redenen toch afhaakten.

Gangi heeft héél veel kerkjes, een gezellig centrum, een mooie fontein en ligt geweldig mooi hoog boven in het Madonie gebergte.
Geraci Siculo

We trekken verder naar Geraci Siculo, voor ons de leukste verrassing van dit gebied en met recht vermeld bij de i borghi più belli d’Italia. Wij zijn helemaal verliefd op dit mooie kleine bergdorpje dat schitterend tussen de heuvels verscholen ligt.
Hier ontmoeten we Ileana, een twintigjarige Roemeense die hier bij een familie als een soort van au-pair werkt. Ze woont al een jaar in dit kleine dorpje maar wil nog lang niet weg ondanks dat er voor vrouwen van haar leeftijd niet veel te beleven is. Ze is erg gehecht aan de absolute rust die hier heerst. Tijdens haar middagpauze krijgen we een rondleiding van haar en ze vertelt enthousiast over de plekken waar we lopen.Aansluitend gaan we naar de hoogste plek van het dorp naar de resten van het Castello. Hier lopen we Willy tegen het lijf. Willy is een Amerikaan maar is in Geraci Siculo geboren en heeft nog altijd een woning hier op het hoogste punt. Gezien zijn enorme postuur en zijn forse gewicht zal hij het hier niet gemakkelijk hebben om dagelijks die berg te beklimmen en dat beaamt hij dan ook!


Elk jaar zijn er in het dorp begin augustus middeleeuwse feesten met parades, paardenraces, riddergevechten en historische kostuums!

Tot slot lunchen we bij het plaatselijke barretje waar we op het eerste oog niet veel te eten zullen krijgen bij het gebrek aan tafeltjes en stoeltjes maar als we aangeven dat we willen lunchen loodst de eigenaar ons al snel mee naar een verborgen en gesloten deur. Als die vervolgens open zwaait bevinden we ons plotseling in een gezellig vol restaurantje waar we overheerlijk gegeten hebben. Maar die (gesloten) deur deed onze wenkbrauwen toch wel even fronsen…

In het volgende blog blijven we aan het Noordkust en bezoeken we het prachtige Lipari, één van de Eolische eilanden. Slapen doen we bij Villa Rica, een absolute droomplek in Patti, Messina. Bovendien vergapen we ons aan Montalbano Elicona, il piu bel borgo dell’Italia (het mooiste dorpje van Italië!) en gaan we op bedevaart naar Tindari.

Geschreven door Paul