HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

woensdag 03 februari 2016

Rondreis Oost-Sicilië (deel 3)

Rondreis Oost-Sicilië (3)

Nog heerlijk nagenietend van al de indrukwekkende ervaringen van het Zuidoosten is het weer tijd om verder van onze rondreis op Sicilië te gaan genieten. We laten Modica achter ons en rijden langs de kust, via Gela, Westwaarts richting Agrigento.

Op onze eerste avond in een restaurant in Valguanera hebben we een overheerlijke ligt mousserende Bianco di Nera Più mogen proeven. Deze was afkomstig van wijnhuis Milazzo in Campobello di Licata en laat dat nou ongeveer op onze route naar Agrigento liggen! Dus laten we deze mogelijkheid niet onbenut om dit wijnhuis te bezoeken en om te proberen hier een paar heerlijke flesjes wijn mee naar huis te nemen.

Zodra je van de kustweg afdraait richting het binnenland zie je pas hoe mooi het achterland van Agrigento werkelijk is! Prachtige landschappen wisselen zich af met eindeloze zonnebloem- en wijnvelden die zo typisch voor deze omgeving zijn.Op grote heuvelachtige velden grazen schapen volkomen relaxt in het zonnetje en de natuur laat zich hier van zijn mooiste kant zien. Onze verwachtingen dat dit misschien wel het minst interessantste gedeelte van onze rondreis zou worden, kunnen we gelijk overboord kieperen. Wat een schitterend gedeelte van het eiland is dit! En vanuit Agrigento ben je er zo.Logeren doen we bij de Foresteria, Baglio della luna in Agrigento En wat een prachtige plek is dit! De binnenplaats doet ons aan een Spaanse paradores denken en is té mooi, vooral ’s avonds als het blauwe uurtje aangebroken is en het avondlicht op z’n mooist is. Vanuit deze voormalige 14e-eeuwse wachttoren heb je direct uitzicht op Agrigento én de vallei van de tempels.De tuin is adembenemend mooi en maakt de Foresteria tot een plaatje. Overal zie je prachtige bloemen in volle kleuren, oude knoestige olijfbomen, veel palmen, doorkijkjes, terracotta, leuke details én een gezellig terrasje.Maar het absolute hoogtepunt van Baglio della Luna - en tevens van alle zes onze verblijven - is het eten, zowel het ontbijt als het diner. Dat laatste is bijna Michelin waardig en ziet er fantastisch uit!

Het ontbijt is van een zeldzame klasse. We hebben al op heel veel plaatsen geslapen maar dit ontbijt spant de kroon. Werkelijk álles is aanwezig en dan ook nog eens in meervoudige keuzevorm. Zo staan er alleen al minstens twintig verschillende soorten koekjes en taarten onder luxe stolpen op ons te wachten! Wie zegt dat Italianen een karig ontbijt serveren moet hier maar eens komen logeren!

Scala dei Turchi

Tijd voor een volgend hoogtepunt: de unieke witte rotsen/trappen Scala dei Turchi (trap van de Turken). Deze witte - en letterlijk oogverblindende - rotsen in de vorm van een trap liggen langs de kust op tien minuten Westwaarts rijden van Agrigento. Van bovenaf is het uitzicht al spectaculair maar eenmaal beneden zijn ze nog veel indrukwekkender.

Glad als babybilletjes en in de meest rare, glooiende vormen is het zelfs moeilijk om gewoon tegen ze op te lopen (pas op voor uitglijders) maar deze surrealistische rotsen zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken en vormen één van de hoogtepunten langs deze kust. De witte kalkstenen rotsen steken prachtig mooi af tegen de blauwe zee en zijn erg geschikt om op te zonnebaden.

Caltabellotta

Caltabellotta staat ook op ons lijstje om te bezoeken en doet ons bij de eerste aanblik gelijk denken aan één van de mooiste bergdorpjes van Italië, Pietrapertosa in de regio Basilicata.

Caltabellotta ligt, evenals Pietrapertosa, tegen enorme rotswanden aangebouwd maar de twee uitstekende rotspunten doen ons terug denken aan de Dolomiti di Lucane in Basilicata. Hier heerst een heerlijke rustige sfeer en vormen wat oudere mensen de meerderheid van de bevolking.

Agrigento

Agrigento is het meest bekend van de archeologische Valle dei Templi (vallei van de Tempels). Deze prachtige, oude
tempels liggen in een vallei aan de voet van de bovenstad en staan sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco en zijn één van de best bewaarde oude Griekse opgravingen buiten Griekenland. Deze mag je niet missen!

In Agrigento kun je bij Il Monastero e la Chiesa di Santo Spirito héérlijke amandelkoekjes kopen die de nonnetjes voor je gebakken hebben en waarmee je tevens hun kerkelijke gemeenschap steunt. Dit prachtig oude klooster vindt je op Cortile Santo Spirito, 9Waar wij niet meer aan toekwamen maar zeker de moeite waard zijn de prachtige goudgele stranden van Eraclea Minoa.

De volgende keer nemen we jullie mee naar het Noorden en bezoeken we naast het bekende stadje Cefalù, ook onbekende maar schattige bergdorpjes zoals Castelbuono, Santa Stefano di Camastra, Gangi én onze geheimtip…Geraci Siculo.

Overnachten deden we bij Agriturismo Poggio Aureo in Tusa, the place with the most beautiful view, gerund door een hele hartelijke boerenfamilie.Geschreven door Paul