HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

zondag 24 januari 2016

Rondreis Oost-Sicilië (deel 2)

Rondreis Oost-Sicilië (2)
Na onze prachtige ervaringen in het centrale gedeelte van Sicilië reizen we verder naar het Zuidoosten, voor ons misschien wel de mooiste streek van Sicilië met de mooiste steden. Modica, Noto, Scicli (!), Ragusa en Syracuse hebben ons hart voor eeuwig gestolen. Gecombineerd met schitterende natuurplekken zoals de natuurkloof Cava Grande di Cassibile en het natuurreservaat Vendicari is dit een perfecte vakantieplek!Om al deze mooie plekjes te bezoeken kun je perfect verblijven in het centraal gelegen agriturismo Bugilfezza in Modica waar je verwend wordt door moeder Yvonne en zoon Tony. Deze laatste heeft alle tijd voor je en gaat je gegarandeerd gelijk wat lekkere adresjes opschrijven waar je heerlijk en niet duur kunt eten.Natuurlijk geeft hij ook gelijk de beste tips voor de omgeving. Omdat wij zelf al een overvol programma gemaakt hadden konden we helaas van dat laatste aanbod geen gebruik maken, alhoewel er veel overeenkomsten waren. Als je een rondreis op Sicilië maakt is het bijna noodzaak om hier in deze streek een dag extra te blijven omdat je anders al dat moois niet gezien krijgt!

Scicli
Om maar gelijk met het mooiste te beginnen, Scicli! Wow…wat een heerlijke verrassing is dit stadje. Nog niet bekend bij het grote publiek en dat moet ook maar zo blijven vinden wij! Scicli ligt in een dal heerlijk te doezelen in de zon, omringd door ruwe rotsen en groen. De intocht van bovenaf levert al heerlijke plaatjes op en je wordt al opgewonden door de eerste aanblik van dit lieve stadje.De centrale Via Francesco Mormino Penna kun je gewoon niet achter je laten voordat je een lekkere frisse versnapering gedronken hebt op een van de uitnodigende terrasjes die een heerlijk pandemonium bieden en waar je je ogen uitkijkt.Even verderop op een hoek van de Via Duca d'Aosta ligt het Magnifieke Palazza Beneventano dat rijkelijk uitgedost is met barokke balkons en some bizarre, grille koppen, kenmerkend voor die stijl. Ook ’s avonds biedt dit gebouw een prachtige aanblik.Scicli was voor ons een ingepakt cadeautje dat we ter plekke alleen nog maar uit hoefden te pakken!

Modica
Door naar Modica, waar ze de beroemde chocolade nog volgens een oud recept van de Azteken maken (o.a. geen toegevoegde cacaoboter en vetten en hij is wat korrelig van structuur). Het beste kun je deze chocola proeven bij Caffé dell’Arte op de Corso Umberto, 114.Modica is - evenals Scicli en Noto – volledig opnieuw opgebouwd na de verwoestende aardbeving van 1693. De structuur van de stad lijkt op een soort kloof waar links en rechts van de Corso Umberto I de bebouwing steil omhoog loopt en de huisjes wel op elkaar lijken te zijn gebouwd. Vooral de indrukwekkende Duomo di San Giorgio is een bezoek waard (nadat je eerst die steile trappen beklommen hebt!)Cava Grande del Cassibile
Geheel iets anders dan die mooie barokstadjes is de kloof van Cava Grande del Cassibile tussen Syracuse en Noto. Onderaan een grote driehonderd meter diepe canyon bevindt zich een riviertje dat op diverse plaatsen uitmondt in prachtige kleine, kristalheldere meertjes waar je ook nog eens heerlijk kunt poedelen en op grote stenen platformen van de zon kunt genieten. De wandeling erheen door de prachtige natuur is al een hele ervaring maar onderaan de kloof wacht het kleine paradijsje op je! Er zijn twee ingangen. Mocht de eerste gesloten zijn, neem dan de tweede ingang iets (1 km) verderop. Die namen wij ook!

Noto
Noto! Wat een lief, klein dromerig stadje! Ook hier weer veel okergele turfstenen palazzo’s en kerken op sfeervolle pleinen met steile trappen. Heel veel barok maar wat een heerlijke laid back sfeer heerst er hier. Als de zon op het plein met de kathedraal van San Nicolo en de Basiliek van San Salvatore schijnt is het de mooiste plek om te verblijven! Overdag krijgt de kathedraal door de zon een goudkleurige gloed en met zonsondergang kleurt San Nicolo vuurrood.

In de aangrenzende straatjes zien we allerlei leuke details. The place to be voor koffie en gebak is patisserie Café Sicilia aan de Corso Vittorio Emanuele, 125. Hier maakt eigenaar Corrado de lekkerste en meest verfijnde gebakjes, sla vooral de cassatina niet over, een miniatuurversie van de cassata: een zoete ronde taart!

Helaas hadden we geen tijd meer om de magnifieke, fotogenieke plaatsje Marzamemi, net onder Noto, te bezoeken maar sla dit vooral niet over! Vooral het dorpspleintje is een plaatje waar je talloze prachtige plaatjes kunt schieten.

Syracuse
Ook Syracuse mag je niet missen. De adembenemende ligging aan zee en de oude wijk Ortygia geven deze stad iets magisch. Begin je tour door de stad met een bezoek aan de beroemde dagelijkse vismarkt die zich aan de voet van het schiereiland Ortygia afspeelt.


Verdwaal daarna in de eindeloze kleine straatjes en steegjes van deze wijk en geniet van de vele aparte winkeltjes, pleintjes en eetadresjes met soms hele leuke terrasjes.

Eenmaal op Piazza Archimede zie je - centraal op het plein - de prachtige Fontana di Diana.Vendicari
Als afsluiting van onze rondreis door dit deel van Sicilië gaan we wederom terug naar de natuur en wel naar het natuurreservaat Vendicari (1500 ha), gelegen tussen Noto en Marzamemi. Langs een soort van duinen en zoutmeren aan de ene kant en de blauwe zee aan de andere kant kun je hier uren heerlijk ontspannen wandelen en genieten van de prachtige flora en fauna met als top of the bill, een idyllisch strandje, genaamd Calamosche (in 2005 uitgeroepen tot mooiste strand van Italië) Er zijn verschillende ingangen maar wij namen de Vendicari ingang en liepen vervolgens naar Calamosche en terug.

In het volgende deel reizen we op onze rondreis door Sicilië verder langs de zuidkust naar Agrigento waar we op een prachtige, ietwat Spaans aandoende, foresteria verbleven, Baglio della luna.
Van hier uit kun je de naast de unieke witte Scala dei Turchi ook de vallei van de tempels én het schitterende achterland van Agrigento bezoeken!

Geschreven door Paul