HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

zaterdag 01 augustus 2020

Mijn Boottocht in Atrani, een Pittoresk kijkje in het hart van de Amalfikust

Bekijk het onontdekte dorp Atrani en waarom je hier een boottocht zou moeten maken!

Atrani is het kleinste dorp van Italië aan de Amalfikust (slechts een kleine 1 km²) en perfect voor een slow travel ervaring: authentiek en in originele staat, met bijna alleen locals, terwijl om de hoek het meer beroemde Amalfi gonst van het lawaai van auto's en toeristen.

Atrani heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad, al sinds ik deze betoverende plek als jonge jongen bezocht met mijn Vespa tijdens een bijzondere dagtrip. Ik stond altijd versteld van het uitzicht op de Santa Maria Maddalena-kerk, een prachtig middeleeuws fort dat boven de zee hangt!

Tegenwoordig is Atrani nog steeds een van mijn favoriete dorpen aan de Amalfikust en ik wil mijn mooie boottocht graag met jullie delen.

(Afbeelding 1) De kerk van Santa Maria Maddalena in Atrani, Amalfikust.


(Afbeelding 2) Het strand van Atrani, Amalfikust.

Na de eerste treffer van het coronavirus, zodra de situatie in Italië gekalmeerd was (in gedachten houdend dat het zuiden de minst getroffen regio was), had ik eindelijk de gelegenheid om mijn vriend Nello (aan de linkerkant) en Catello (in het midden) in Atrani in juli te bezoeken. Ons plan was om een boot en een gewicht anker te huren, waardoor golven van de Amalfikust helemaal tot aan Capri zouden ontstaan. Mijn vriend Nello werkt ook in het toerisme, zoals de meeste mensen aan de Amalfikust, en ik beschouw hem als dé autoriteit als het gaat om de charmante aantrekkingskracht van Atrani. Of je nu een boot of een scooter wilt huren voor een dagje uit; mee wilt doen aan een Limoncello-proeverij omringd door een tuin met citroenbomen, of een kookles… Nello weet alles!


(Afbeelding 3) De bemanning: Nello, Catello en Gianluca.

Natuurlijk begon onze dag in Atrani met een heerlijk ontbijt en een espresso - een van de grootste plezieren van een bezoekje aan Italië voor een Italiaan en ex-koffiedrinker. We gingen zitten op het kleine en enige plein van het dorpje genaamd piazzetta Umberto I, waar de eigenaar van de wijnbar La Risacca ons espresso en cornetto con la crema serveerde. Dit piazzetta bevindt zich in het hart van Atrani en onze plek was perfect om het uitzicht te bewonderen over de mooie kerk S. Salvatore de 'Bireto en zijn klokkentoren, bereikbaar via trappen - een perfecte plek om te trouwen, kwam in mij op.


(Afbeelding 4) La Piazzetta in Atrani, genietend van het ontbijt, Amalfikust(Afbeelding 5) De trappen van de kerk S. Salvatore de 'Bireto, Atrani, Amalfikust

Om de Amalfikust te ontdekken is het huren van een boot een must, net als in Amsterdam: met een boottocht ontdek je de regio vanuit een ander perspectief, het is veel inspirerender en boeiender dan autorijden. Dus we hebben een rubberboot meegenomen van een lokale huurder, die al een paar dagen eerder was gereserveerd. De dag was gewoon perfect zonnig en de zee was kalm, vlak en blauw! Allemaal perfect voor onze dagtrip!


We genoten van het varen langs de kustlijn: het bewonderen van het uitzicht op zee van Amalfi, Positano, Conca dei Marini, Praiano… totdat we Nerano bereikten, het laatste dorp van de Amalfikust, dat eigenlijk al tot de kust van Sorrento behoort. Als je nog nooit in Nerano bent geweest, raad ik je aan om ook dit charmante vissersdorpje te bezoeken.


(Afbeelding 6) Uitzicht op Amalfi, Amalfikust.

Vanuit Nerano bereikten we Capri en Faraglioni - een natuurwonder in rotsformaties. Wat was het gaaf om met onze rubberboot net onder de natuurlijke tunnel door te varen, gevormd door de wind en golven van deze magnifiek blauwe zee.(Afbeelding 7) Na het oversteken van de Faraglioni van Capri, de kust van Amalfi.

We besloten om onze lunchpauze in Capri te nemen in een baai met uitzicht op de Faraglioni. We wisten dat hier een leuk restaurant zat dat over een serviceboot voor zijn klanten beschikt: we zijn direct van onze boot opgehaald en gebracht naar het restaurant door onze gastheer.(Afbeelding 8) Uitzicht op Capri, Amalfikust.

We hebben goed geluncht bij Torre Saracena, een beetje prijzig, maar we wisten al dat Capri niet de goedkoopste plek op aarde is. Ik ben geen fan van massatoerisme, maar Capri is nog steeds een geweldige bestemming om te verkennen, en Torre Saracena is het waard vanwege zijn naam, supervriendelijke personeel en typisch lokale visgerechten. Het restaurant heeft ook een klein strandje voor een verfrissend moment of waar je de kinderen kunt laten spelen.


(Afbeelding 9) Restaurant Torre Saracena in Capri en het strand, de kust van Amalfi.(Afbeelding 10) Restaurant Torre Saracena in Capri en de baai, Amalfikust

Op de terugweg, dit keer zonder stops, kostte het ons ongeveer anderhalf uur om Atrani te bereiken. De panoramische aanblik van de Amalfikust in de schemering, de steile kliffen, de dorpen en ons vriendschapsmoment maakten dit een dag om nooit te vergeten!


(Afbeelding 11) Prachtige kust van Amalfi.


(Afbeelding 12) De kleine ingang van Atrani, en het einde van onze dag.


Wil je een boot huren? Of een andere activiteit ontdekken in Atrani of de Amalfikust?

Neem hier gerust contact met ons op voor uw authentieke reis!


Is Atrani een bezoek waard?

Vast en zeker! Atrani is een van de onontdekte en nog vrij authentieke plaatsen aan de Amalfikust. Als je de drukte van Amalfi wilt vermijden, is dit kleine vissersdorpje geweldig om te voet te verkennen, een dag op het strand door te brengen of een boot te huren om meer van de Amalfikust te ontdekken.


Wat is er interessant aan Atrani?

Atrani maakt deel uit van "Borghi d'Italia", een vereniging van kleine Italiaanse steden, opgericht in 2001, met als doel plaatsen met een belangrijk historisch erfgoed te vieren en te behouden.


Wat te zien in de omgeving van Atrani?

Gelegen op slechts een paar minuten van Amalfi, is Atrani een prima startpunt om meer van de Amalfikust te verkennen: in de richting van Amalfi kunt u Praiano, Positano, Ravello en meer bezoeken. Terwijl je in de richting van Salerno bent, kun je geweldige stranden bezoeken zoals Castiglione en Marmorata, of dorpen zoals Cetara, Minori, Maiori en Vietri Sul Mare. Elke plek is uniek en bijzonder voor een mooie vakantie aan de Amalfikust!


Wanneer kun je Atrani het beste bezoeken?

De beste tijd om Atrani te bezoeken is meestal in de zomer, maar het is ook leuk om het in het voorjaar te bezoeken. Van maart tot april is het geweldig omdat het nog niet te warm of te druk is aan de Amalfikust. Juni is de beste maand, want dan krijgt Atrani veel licht en een idyllische zomersfeer. In juli vieren ze in Atrani Festa di Santa Maria Maddalena, waar de beschermster van Atrani wordt geëerd met een ceremonie en vuurwerk, en in augustus Festa del Pesce Azzurro (het visfestival) wanneer mensen samenkomen in la piazzetta en lokaal bereide visgerechten eten en wijn drinken. Kerstmis in Atrani is een vreugdevolle gebeurtenis om mee te maken, aangezien de lokale bevolking elk jaar "Atrani si illumina" voorbereidt met een echte kerststal en vuurwerk.


Verblijfplaatsen in Atrani

We hebben twee prachtige appartementen gelegen in Atrani. La Romantica en Sea View.

Geschreven door Gianluca