HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

zondag 16 augustus 2015

Gargano, Puglia – laat je verrassen door een ongerept en onbekend stukje Italië

Gargano, Puglia – laat je verrassen door een ongerept en onbekend stukje Italië

De uitstulping van de laars die in het noorden van de regio Puglia de zee in priemt is de Gargano. Veruit de meeste bezoekers van Puglia die een fly drive boeken zitten in het gebied onder – grofweg - de stad Bari. Dat het gedeelte van de regio daarboven echter óók zeer de moeite waard is bewijst Gargano. Hier vind je weliswaar geen trullies maar prachtige kusten met de állermooiste baaien van Italië, grotten, witte kalkkliffen en ruwe rotswanden. Je kunt gezellig vertoeven in leuke dorpjes, genieten van het héérlijke eten en de fantastische wijnen. Bezoek de vele typische Trabucchi (dat zijn houten vissersplatforms met enorme netten die ze in- en uit het water kunnen takelen) of het diepgroene Foresta Umbra dat het koele en bosachtige binnenland vormt.

Het klimaat in de Gargano is erg mild en bijzonder en zorgt voor warme zomers en zachte winters. Bovendien groeien in Gargano talloze eeuwenoude, machtige olijfbomen die - samen met de rest van de olijfbomen in Puglia – maar liefst 40% van de totale Italiaanse productie voor hun rekening nemen.

Uitstapjes kun je maken naar de dorpjes Vieste en Peschici. Vieste is een knus plaatsje met een gezellig centro storico. Winkeltjes en kleine huisjes staan dicht op elkaar en de dagelijkse lokale markt met de prodotti tipici nodigt uit om te proeven van de heerlijke kazen, olijven, zon-gedroogde tomaatjes, aubergines en ansjovis…mmm!

Tegen het vallen van de avond kijken de locals vanaf hun smeedijzeren balkonnetjes toe en kletsen wat met elkaar , zoals op de Via Diaz die zó smal is dat de bewoners zich makkelijk vanaf de balkons een hand kunnen geven.

Peschici is een klein charmant vissersplaatsje dat abrupt eindigt op een veertig meter hoge loodrechte klif die fier in de zee staat te pronken. Kleine winkeltjes met lokaal handwerk, antieke huisjes en intieme pleintjes geven dit plaatsje een gezellige sfeer. Dit komt met name tegen het vallen van de avond tot uiting wanneer de locals als muizen vanuit hun huisjes tevoorschijn komen en de lucht zich vult met de klanken van de muziek en de heerlijke geuren van de keuken. De zonsondergang levert schitterende plaatjes op wanneer de witte kleuren van de huisjes door het zakkende licht in pasteltinten veranderen.

Een absolute ‘must-do’ zijn de fantastische Tremiti eilanden voor de kust van Peschici. Deze minst toeristische eilanden van Italië mag je niet overslaan. Vanuit Peschici vertrekt een boot die je in 75 minuten naar het eerste eiland (van de zeven) brengt, San Nicola. Hier kun je een mooi oud fort beklimmen en genieten van het unieke uitzicht over de archipel. Vervolgens steek je per watertaxi over naar het andere bewoonde eiland San Domingo waar je fotocamera overuren gaat draaien! De ene baai is nog mooier dan de andere en het vergezicht over de azuurblauwe zee gecombineerd met een zeldzame onderwaterwereld zijn fenomenaal! Nu begrijp je ook waarom de archipel een officieel maritiem natuurreservaat is. Ga in elk geval naar de stranden van Cala delle Arene en Punta Diamante.

De stranden in Gargano zijn bijzonder mooi. Volgens de Italianen bezit Gargano, naast Sardinië, de mooiste en best onderhouden stranden van geheel Italië.

De mooiste stranden vindt je langs de SP53, tussen Vieste en Mattinata met exotische namen als Baia Zagare, Baia di S. Felice en Baia di Campi.

In het binnenland zijn de dorpjes Rodi Garganico, Cagnano Varano en Monte Sant’Angelo zéér de moeite waard. Rodi Garganico ligt ingeklemd tussen groene citrusvelden en olijfboomgaarden. Bovenop de rode daken van de witte huisjes staan typische lokale schoorstenen die origineel in hun vormgeving zijn.

Cagnano Varano is een écht authentiek dorpje wat wellicht nog wel het meest Italiaans aandoet, vooral het oude gedeelte dan. Monte Sant’Angelo ligt boven op een berg die alleen via een steile weg met haarspeldbochten te bereiken is. De middenstand verkoopt hier pasta’s, osties (zoete koekjes), kazen en broden die erg in trek zijn bij de bevolking. Een bezoekje aan de beroemde grotkerk is ook de moeite waard.

Paul

Geschreven door Paul