HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

donderdag 23 juli 2015

Acciaroli in Cilento, een prachtig puur gebied in Zuid-Italië

Cilento…wel eens van gehoord? Geen nood als er niet gelijk een belletje bij je gaat rinkelen want dan behoor je tot de grote groep landgenoten voor wie dit ook nog een onbekend gebied is. Maar als ik je nu eens vertel dat dit rustige, ongerepte gebied met zijn fantastische kust, stranden en het bergachtige pure binnenland één van de mooiste gedeeltes van Italië is, dan weet ik zeker dat ik nu je interesse gewekt heb, niet?

Even een kleine introductie. Cilento is het gebied wat begint onder Napels en de Amalfikust, zeg maar zuidwaarts vanaf de opgravingen van Paestum. In het oosten word het begrensd door de autosnelweg richting Calabrië en zuidwaarts loopt het helemaal door tot aan Maratea, de prachtige stad beroemd om zijn levensgroot Christusbeeld.

Agriturismo Le Favate

Precies halverwege ligt, iets boven het plaatsje Ascea, Agriturismo Favate heerlijk in het zonnetje op je te wachten. Op deze gewéldige locatie midden in de glooiende heuvels van de Cilento hebben gastvrouw Elvira en haar familie een waar paradijsje gecreëerd waar je nog lang over zult blijven nadromen na je fly drive rondreis die zomaar in Napels en de Amalfikust kan beginnen en kan eindigen in de Cilento! Hier vind je – in en rondom het landhuis uit de 17e eeuw - nog de broodnodige rust langs een kabbelend beekje of aan het zwembad met zijn lekkere ligstoelen. Of wat dacht je van een grandioos uitgebreid ontbijt (inclusief verse aardbeien!) in de ochtendzon?

Kust

Hou je van mooie stranden en wil je afdalen naar de kust dan zit je hier precies goed! De kuststreek tussen Agrópoli en Marina di Camerota is zó mooi! Ruige rotsen met (blauwe) grotten wisselen zich hier af met ongerepte zandstranden waar je eindeloos blootvoets langs de branding kunt wandelen. Bijna overbodig om te zeggen dat de stranden hier met de Bandiere Blu (blauwe vlag) onderscheiden zijn ten teken dat het hier met de kwaliteit van de schone stranden en het zeewater wel snor zit.

(S. Maria di) Castellabate, Acciaroli, Pioppi, (Marina di) Ascea en (Marina di) Pisciotta zijn zomaar vijf schattige, intieme kustplaatsjes op een rij met elk hun eigen unieke karakter. Zo vindt je in S. Maria di Castellabate het meest romantische centrale pleintje dat je ooit gezien hebt, het loopt letterlijk over in het strand!

Acciaroli

Acciaroli is ook zo’n juweeltje. Op slecht een half uurtje rijden van le Favate vindt je dit relaxte vissersdorpje aan het blauwe zeewater. Al slenterend door de nauwe straatjes van het historische centrum waan je hier nog in vervlogen tijden. Als je dan eindelijk aan de boulevard met zijn haventje beland bent, stuit je op de prachtige kerk Santa Maria dell'Acciarolo en de imposante 12e-eeuwse Saracen toren die beiden bijna letterlijk in zee staan. Vissers proberen hier wat bij te verdienen door rondvaarten langs de kust aan te bieden en hier vanuit de haven vertrekken de boten naar Positano aan de Amalfikust en het eiland Capri.

In het centrum en aan de haven tref je naast leuke gezellige bars met terrasjes en winkeltjes, veel huisjes aan met vooral warme kleuren. Hier krijg je het échte vakantiegevoel!

In Acciaroli heerst bovenal de opvatting van het dolce far niente (het zalige niets doen). De mensen leven hier nog volgens het principe van de traag voorbijgaande en gezonde seizoenen, respect voor de gezondheid en de omgeving. De inwoners gaan voor pure authenticiteit van lokale producten, goed eten, traditioneel handwerk en tradities. Dit alles vermengd met de levensvreugde van ‘easy living’. Groot gelijk hebben ze! waarom ook niet?