HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Marche

Beste Accommodaties in Marche

Gelegen aan de Adriatische Zee in het midden van Italië, met iets meer dan anderhalf miljoen inwoners verspreid over de 5 provincies Ancona, tevens de hoofdstad van het gewest, Pesaro Urbino, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno, en met slechts één op de vier gemeentes met meer dan vijfduizend inwoners, vormen de Marche, in Italië van oudsher bekend als “poort naar het Oosten”, het enige Italiaanse gewest in het meervoud. Gekenmerkt door de aanwezigheid van de Apennijnen, die geleidelijk via evenwijdig lopende dalen aflopen naar zee, onderscheidt het gewest zich door haar unieke schoonheid en bracht het grote namen voort: van Giacomo Leopardi tot Rafaël, van de componisten Giovanni Battista Pergolesi en Gioachino Rossini tot operacomponist Gaspare Spontini, van de priester-ontdekkingsreiziger-cartograaf Matteo Ricci tot Frederik II (van Hohenstaufen). Allemaal werden ze in de Marche geboren.

De Marche, rijk aan culinaire tradities, heeft met wijsheid de kruiden en vetten, de geuren van de zee en de parels van het binnenland, zoals de truffel, weten te doseren. De waarde en de bescherming van de producten wordt gewaarborgd door verschillende keurmerken zoals het DOP-keurmerk en de aanduiding IGP.

Groot is de verscheidenheid aan wijnen uit dit gewest: 16 wijnen met doc-keurmerk en 5 wijnen met het docg-keurmerk. Een verplichte stop om de wijncultuur te leren kennen zijn de streekgebonden enotheken; de wijnroutes verbinden de geur van de wijn met de charme van de heuvels en de kunstschatten in het gebied. De in de Marche geproduceerde likeuren kunnen bogen op een lange en oude traditie. Dankzij de structuur van het gebied, gedomineerd door de bergen en gelegen aan zee, is de keuken in de Marche zeer gevarieerd en worden schotels met een sterke, krachtige smaak, vaak op basis van vlees, afgewisseld met gerechten op basis van schaaldieren, vis en zeevruchten.
Marche is bekend vanwege de truffels, zowel de witte als de zwarte, en verder om de olie, honing, paddenstoelen, tuinbouw en biologische producten. Ook de pasta vormt een belangrijk onderdeel van de culinaire traditie in de Marche en wordt gebruikt voor het bereiden van smakelijke recepten.
Heerlijk zijn ook de voor de streek kenmerkende koekjes en gebakjes. Het hele jaar door worden er in de Marche gastronomische evenementen georganiseerd: van product- en dorpsgebonden feesten tot wijnfeesten.