HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Barcelona

Het bruisende hart van Catolonië

Barcelona is de hoofdstad en daarmee ook de grootste stad van Catalonië. We kennen deze bruisende stad allemaal van de ramblas, plaça catalunya, la boquería en het strand van Barceloneta. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Je lekker eten, goed winkelen, uitgaan en ook lekker een dagje aan het strand liggen. Genoeg te doen voor jong en oud. Ook voor de cultuurliefhebbers is er veel te ontdekken en te zien. Het is de geboortestad van grote kunstenaars waaronder de beroemde kunstenaar Gaudi, ook het picasso musuem bevindt zich in het centrum.

Las playas de Barcelona

We kennen natuurlijk allemaal het beroemde strand van Barcelona: Barceloneta. In de zomer zit dit strand vol met toeristen. De lokale bevolking bevindt zich vaak op stranden iets verderop. Met de trein vanaf Passeig de Gràcia of Estacio Franca ben je binnen een half uur op Platja Casteldefells (platja betekent 'strand' in het Catalaans), dit ligt ten zuiden van Barcelona. Platja Casteldefells is een groot en breed strand waar
families graag hun dag komen spenderen. Richting het noorden is ook een rustig strand genaamd 'Platja de Montgat'. Met de trein is het ongeveer een half uur van de binnenstad.

Ontdek de verschillende barrios van Barcelona
Los barrios de Barcelona, oftewel 'de wijken' van Barcelona. Één van de leukste en meest authentieke wijken van Barcelona is ‘Gràcia’. Deze wijk heeft haar eigen persoonlijkheid en bevindt zich buiten de toeristische route, veel Barcelonezen mogen Grácia hun woonplek noemen. Vroeger was Grácia een zelfstandige gemeente, zo halverwege de negentiende eeuw werd het een deel van de stad. Het voelt nog steeds aan als een klein dorpje in een grote stad. Het is een hippe wijk geworden waar veel biologische supermarkten en restaurants te vinden zijn, leuke boetiekjes en yogascholen. Grácia staat bekend om de vele pleintjes waar men s’ochtends een cafe con leche neemt op het terras met een krantje erbij,
’s middags een duurzame lunch nuttigt en tegen de avond wanneer het flink druk wordt op de pleinen, zit men buiten te genieten van een wijntje op de vele gezellige terrassen. Ook is er in de wijk een pareltje verborgen namelijk het eerste belangrijke werk van de kunstenaar Antoni Gaudí – Casa Vicens, zeker een bezoekje waard!
‘El born’ is een bruisende wijk van Barcelona, gelegen in het oude centrum naast de wijk ‘el gothico’ en dichtbij het beroemde park Ciutadella en het strand Barceloneta. El born is een kunstzinnige wijk met veel authentieke boetiekjes, cafés en restaurants die soms verstopt zitten in de nauwe straatjes. In de wijk kun je diverse toeristische attracties vinden, het meest indrukwekkende bezienswaardigheid is ongetwijfeld de kerk van Santa María de Mar. De bouw is mogelijk gemaakt door donaties van de inwoners van het maritieme gebied in de veertiende eeuw.

Antoni Gaudí
Wie aan Barcelona denkt, denkt aan Gaudí. En dat is niet onterecht, het is namelijk de bekendste architect uit de geschiedenis. Zijn revolutie van de architectuur en de beeldende kunst vormen de basis van de huidige en toekomstige kunst. Gaudi's werk is een zoektocht naar de perfectie van kunst, persoonlijke perfectie en de perfectie van de menselijke samenleving. Zoals Gaudi zelf zei: "Om dingen goed te doen is het volgende nodig: ten eerste, de liefde; ten tweede, de techniek ".
Éen van zijn bekendste werken is de Sagrada Familia, waar tot op de dag van vandaag nog steeds aan gewerkt wordt dankzij giften die bezoekers binnenbrengen. Gaudí is begonnen met de Sagrada Família in 1882 om professionele redenen en niet om religieuze redenen. Gaudí die op 7 juni 1926 is gestorven als gevolg van een tragisch ongeval, ligt ook begraven in de crypte van de Sagrada Familia. Andere bekende bouwwerken zijn onder meer Parc Guëll,
Casa Milà, Casa Batlló en zijn eerste werk Casa Vicens, allemaal gevestigd in Barcelona.

Archeologisch pareltje van Spanje
Barcelona is een archeologisch pareltje, veel kunstliefhebbers bezoeken de stad ook om deze reden. De stad staat natuurlijk bekend om de grote architect Antoni Gaudi, maar er is zoveel meer architectuur. Eigenzinnig, brutaal en kleurrijk zijn de juiste woorden om de stijl van de architectuur in Barcelona te omschrijven. Waan je door de straten en neem de sfeer op die de architectuur uitstraalt. Tegenwoordig komen veel architecten naar Barcelona om veel van de meer moderne architectuur te bewonderen.
De Torre Agbar is één van de eerste gebouwen die je ziet wanneer je een bezoek brengt aan de stad. De bouw van deze hoge toren heeft voor de nodige discussie gezorgd, veel Barcelonezen vinden het niet bij de stijl passen. Maar uiteindelijk werd de Franse architect Jean Nouvel één van de architectuur-iconen van Barcelona.

Het stadshart van Barcelona
Het hart van Barcelona en ook een herkenningspunt voor velen is het beroemde plein Plaza Catalunya. Op dit plein komen de wijken l’Eixample, El Gótico en de ietwat alternatieve wijk El Raval samen. Hier begint ook de Rambla, de grootste straat van de wijk Eixample en loopt helemaal door tot aan de haven van Barcelona. Hier vind je de meeste toeristen en zijn er ook veel restaurants en internationale winkels gevestigd, maar ook theaters en bioscopen. La boqueria is de grootste versmarkt die in Spanje te vinden is, ook gelegen aan de Rambla. Een bezoek aan Barcelona is niet compleet zonder een bezoekje aan deze markt. Op deze markt worden veel lokale producten aangeboden zoals: olijven, verschillende soorten vis, serranoham, manchego (Spaanse kaas), groente en fruit. Tip: loop zo ver mogelijk door naar achteren, daar is het namelijk goedkoper en ga vroeg in de ochtend, dan zijn de producten nog lekker vers. En de eerder genoemde drie wijken kun je ook goed winkelen. Een bekende winkelstraat die begint op Plaza Catalunya is Portal del Angel, voor de duurdere winkels zoals Chanel, Gucci en Dior kun je naar Passeig de Gràcia.

Gastronomie van Barcelona
Je hebt hier oneindig veel keuze aan restaurants waarvan de traditionele keuken nog steeds het belangrijkst is, maar ook is Barcelona erg hip en speelt snel in op de nieuwe trends op internationaal gebied. Dit maakt deze bruisende stad werkelijk tot een culinair paradijs! Een advies is om niet aan de restaurants aan de Rambla te gaan eten, dit zijn veelal dure restaurants en leveren slechte kwaliteit. Ga liever de wijken naast de Rambla in, El Gótico en El Raval, soms zitten de beste restaurants een beetje verstopt. Typische gerechten uit Catalonië zijn: Pan con tomate (brood met tomaat, olie en zout), la paella parellada (rijst met zeeduivel, mossels, calamari, garnalen, varken, worst en konijn) en niet te vergeten het bekende toetje Crema Catalana.

Inside tips

Poble sec is een woonwijk van Barcelona en staat bij de lokale bevolking bekend om de pinchos, dit zijn rijkbelegde kleine broodjes die oorspronkelijk uit het Baskenland komen. Carrer de Blai is een lange straat met alleen maar pinchos restaurants. Een van de favorieten is La Tasqueta de Blai, ook een goeie optie voor een goedkope maar lekkere lunch. Wees er snel bij want ’s avonds rond een uurtje of 20:00 verzamelt iedereen in de straat om deze typische pinchos te scoren!

Fiestas de Gràcia
Fiestas de Gràcia oftewel de feesten van Gràcia is zeer bekend en geliefd onder de Barcelonezen. Dit is een wijkfeest en begint elk jaar van 15 tot 20 augustus in de wijk Gràcia. Het feest wordt beschouwd als de ultieme uitdrukking van de identiteit van de wijk. De lokale bewoners organiseren het feest en zijn verantwoordelijk voor hun straat of plein, en het resultaat is bijna een hele week van activiteiten en versiering. Elk jaar worden er prijzen uitgereikt voor de mooist versierde straten, er zit dus ook een licht competitief randje aan. Naast de versierde straten wordt er ook veel georganiseerd, er zijn bandjes, eet- en drinkkraampjes en parades. Het voelt even alsof je in een andere wereld leeft als je je in deze versierde en magische straten bevindt.

El bunker is echt een ‘hidden spot’waar je een spectaculair uitzicht hebt over Barcelona. Deze plek is nog redelijk onontdekt en zelfs veel Barcalonezen kennen de plek nog niet. Het is dus aangenaam om er te zijn omdat het nog niet vol zit met toeristen. Normaal gesproken is het druk rond 18:00, veel mensen komen dan picknicken, gitaar spelen en foto’s maken. Neem wat te eten en te drinken mee, want er zijn geen restaurants in de buurt aangezien het erg afgelegen ligt. Wil je weten hoe je er moet komen? Meer informatie vind je op:
https://www.barcelonametmarta.nl/