HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Maremma: Pitigliano, Sorano, Sovana

de dorpen van tufsteen

Pitigliano

Na vele bochten van hard zand verschijnt er een prachtig dorpje waarvan de huizen vaak worden verward met de rotsen die eronder liggen. Dit stadje is al eeuwenlang hetzelfde gebleven: een labyrint van smalle straatjes die elkaar opvolgen. Soms zijn de steegjes zo smal dat het moeilijk is om deze te bewandelen. In het dorpje Pitigliano hebben verschillende tijdperken (Etruskisch Romeins en Middeleeuws) hun sporen achtergelaten. De verschillende inwoners van dit dorp hebben lagen tufsteen uitgediept waardoor er een stad is gecreëerd met stadstunnels met kelders, tomben en waterputten.

De overblijfselen van de oude beschavingen zijn niet alleen in Pitigliano te vinden maar ook in de omgeving van dit dorpje waaronder in de stadjes Sovana en Sorano. Wij raden u ook aan om de Etruskische necropolis te bezoeken.

Sorano en Sovana

De stad Sorano ligt in het hart van Toscane te midden van het gebied del Tufo. Dit gebied bevat vele begraafplaatsen, wegen, mijnen, vele antieke gebouwen en overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse periode. Het oude gedeelte van de stad Sorano is een van de hoogtepunten waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan sinds de middeleeuwen. De huizen zijn van tufsteen gemaakt met bogen en smalle straatjes die naar een hoofdstraat leiden waar de citadel staat. Wanneer men deze steegjes bewandelt kan men genieten van de aanzicht van de kerk St. Nicolas. Deze kerk werd in de middeleeuwen gebouwd en heeft sindsdien vele transformaties ondergaan. De kerk is een verbindingspunt tussen de oude stad en de citadel, wat oorspronkelijk de residentie van de Orsini familie was.

Sovana wordt beschouwd als een van de meest prachtige steden van “Borgo d’Italia”. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een dorpje dat zo weinig huizen heeft en maar één weg, ooit een stad was met hoofdkwartieren en de stad was waar de paus was geboren. In Sovana bevinden zich monumenten die de politieke macht van de kerk representeren. Voorbeelden zijn de dom, de Rocca en de spirituele Aldobrandeschi. Della Rocca aldobrandescha is gelegen binnen de middeleeuwse muren en is tevens een indrukwekkende ruïne. Dit fort werd in de 11de eeuw gebouwd en werd daarna door de Medici en de inwoners van Siena onderhouden en gerenoveerd en heeft een ondergrondse die verbonden is met de andere delen van Sovana waardoor het leger makkelijke doorgang had. Na de 17de eeuw verloor deze ondergrondse haar militaire functie. Dichtbij de ingang van de ondergrondse bevinden zich oude blokken muren van de Etrusken, die uit de 6de eeuw dateren.