HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Palermo, Mondello en Monreale

de hoofdstad van Sicilië

Palermo is met 750.000 inwoners de hoofdstad van Sicilië en waar de regionale regering zetelt. Het is mooi gelegen onderaan een baai van Capo Zafferano tot Monte Pellegrino. Een amfitheater van bergen omringt de Conca d’Oro (gouden schelp) waarbinnen de stad ligt. Omdat het omgeven is door wijngaarden, palmbomen en sinaasappelbomen, vanwege het gematigde klimaat, en gebouwd is voor het plezier van koningen, lijkt Palermo echt een droomstad te zijn geweest. Palermo werd gesticht door de Feniciërs en kwam later in de handen van de Romeinen, Arabieren, Fransen, Duitsers en Spanjaarden. Hoewel Palermo veel heeft geleden onder de eeuwenlange strijd, is er op wonderbaarlijke wijze veel overgebleven uit de Normandische en Arabische periode evenals veel barokke gebouwen.
Er moeten minstens vier dagen worden uitgetrokken om Palermo en omgeving te bezoeken. Er ligt een groot aantal antieke momenten verspreid over de stad, de voornaamste zijn: de kerk van S. Cataldo, de Martorana kerk, het Palazzo dei Normanni (paleis van de Normandiërs), de Cappella Palatina, de kerk van San Giovanni degli Eremiti, de Galleria Nazionale van Sicilië, het Nationale Archeologische Museum en, buiten Palermo, Monreale.

Mondello

Mondello, van oorsprong een vissersdorpje, is het populairste strand van Palermo geworden en een van de meest bekende badplaatsen van Sicilë, gelegen aan een prachtige baai tussen Monte Pellegrino en Capo Gallo. Het heeft lange stranden met fijn zand en de zee is er kristalhelder met fraaie kleuren. Dankzij het milde klimaat wordt Mondello ook ’s winters goed bezocht.

Monreale

Monreale (8 km), de belangrijkste toeristische plaats in de omgeving van Palermo, staat vooral bekend om de prachtige kloostergang en de grootse kathedraal. Een plek die niet kan worden overgeslagen! Monreale heeft 23.000 inwoners, ligt 310 meter boven zeeniveau en biedt uitzicht over de Valle dell’Oreto en de Conca d'Oro. De magnifieke Dom uit 1173 is het hoogtepunt van de Arabisch-Normandische architectonische stijl. Tussen de twee imposante torens opent zich de elegante portico van Marabitti met drie ronde bogen en Dorische zuilen die in de 18e eeuw zijn toegevoegd. Beroemd zijn de Byzantijnse mozaïeken van bij elkaar 6340 m2, de grootste oppervlakte na de Hagia Sophia in Istanbul. Ze zijn door anonieme kunstenaars vervaardigd tussen de 12e en 13e eeuw.