HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

de stad van de klokken

Agnone is een bijzondere stad, gelegen aan de rivier Verrino, 850 meter boven zeeniveau.
In een gieterij worden in Agnone al vanaf het jaar1300 kerktorenbellen gemaakt. De gieterij stond in het begin onder de heerschappij van Pasquale Marinelli. Het verhaal begint bij een voorouder van Marinelli die zijn naam op een kerkbel van de kerk St. Emidio in Agnone graveerde. Vanaf dat moment beginnen de Marinelli-familieleden de ambacht van het gieten van vader op zoon door te geven. De techniek werd nauwkeurig gehandhaafd. Het succes achter deze gieterij is de kwaliteit van het geluid die de bellen produceren. De bellen worden met een nauwkeurige berekening van gewicht, diameter, breedte en hoogte vervaardigd. De Marinelli gieterij heeft kerkbellen voor de meest prestigieuze kerken over de hele wereld gemaakt.

In de gieterij werd ook de bel voor de Jubilee vervaardigd. Deze bel had een diameter van 2 meter en woog 5000 kg. Om deze bel te maken werkten de ambachtsmannen van de gieterij ongeveer een jaar, terwijl normaal gesproken het maken van een bel 3 maanden duurt. De eerste keer dat de bel werd geslagen was op de begraafplaats van de St. Peter kerk in Rome. De toonhoogte van de eerste klank van de bel was sol. Hierop volgde een gesynchroniseerde belklanken van klanken over de hele wereld die het Heilige jaar openen en het begin van een nieuw millenium verwelkomen.
Fonderia Marinelli
Een van de belangrijkste toeristische attracties van de regio en een grote aanrader is de Fonderia Pontifica Marinelli, de oudste Italiaanse gieterij en misschien wel een van de oudste klokkenbouwers ter wereld te bezoeken.
De traditie van het klokkengieten in Agnone is een oude kunst die ongeveer achthonderd jaar is doorgegeven van vader op zoon. Volgens sommige bronnen zijn er grote bronzen klokken die al vóór 1200 in Agnone zijn gesmolten.
De familie Marinelli is de enige die nog leeft onder de vele Agnonese families van klokkengieters en men denkt dat er in het Marinelli-museum een ​​exemplaar van een gotische klok te vinden is die waarschijnlijk 1000 jaar geleden in Agnone is gemaakt.
Tegenwoordig hangen er op talrijke plekken klokken afkomstig uit het prachtige dorp Molise en zelfs vandaag de dag worden in Agnone nog klokken gegoten voor de meest beroemde en geliefde christelijke kerken.