HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Sixtijnse Kapel

Michelangelo's meesterwerk

De sixtijnse kapel

De sixtijnse kapel (La Cappella Sistina) is zonder twijfel een van de meest belangrijke kunstschatten ooit en een van de meest gevierde meesterwerken ter wereld. Tijdens de tour door het Vaticaan, bevindt de kapel zich in de laatste kamer.
De kapel is een attractie waar miljoenen toeristen, die elk jaar van over de hele wereld naar de Vaticaan musea komen, het meeste naar uitkijken. De sixtijnse kapel is vernoemd naar Paus Sixtus IV della Rovere, die ook de eerste aanzet gaf voor de bouw van dit meesterwerk.

De genie achter deze kapel is Michelangelo. Het voortreffelijke aan dit kunstwerk is dat Michelangelo de enige auteur is van dit werk, met andere woorden, hij heeft in zijn eentje dit artistieke wonder weten te scheppen.
Normaal gesproken was het zo dat de kunstenaar werd bijgestaan door een groep leerlingen die met hun docent samenwerkten aan de realisatie van grote kunstwerken. De docent maakte enkel de kleine details af. Tijdens
de schepping van de sixtijnse kapel gebeurde dit echter niet: de ongelofelijke schoonheid van dit werk is enkel en alleen te danken aan de genie van Michelangelo.

De realisatie van deze eenzame opdracht duurde vier jaar lang. Stelt u zich eens voor hoe het moet zijn geweest om urenlang in een oncomfortabele houding recht op te staan met de armen omhoog of liggend op een steiger, met enkel het licht van een kaars en de ogen de hele tijd gericht op het plafond. Stelt u zich eens de fysieke pijn en de krampen voor die Michelangelo moest doorstaan voor het scheppen van dit uitzicht terwijl de verf op zijn gezicht druppelde.

In oktober 1512, op de dag van de Allerheiligen, werd het werk dat de geschiedenis in ging als een van de grootste meesterwerken die de mensheid ooit zou kennen, geopenbaard in een officiële en plechtige openingsceremonie
die werd bijgestaan door paus Julius II.

Michelangelo was er in al die jaren van eenzaam werk in geslaagd om een kunstwerk te scheppen van een enkel aantal muren. Duizend vierkante meter muurschilderingen vertellen het verhaal van de schepping van de mens tot haar
ondergang.

Goethe heeft ooit eens gezegd: Zonder de sixtijnse kapel te hebben gezien, is het onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken van de onbegrensdheid van waar de mens toe in staat is te scheppen.