HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

de meest bekende vulkaan van Europa

De Vesuvius is de bekendste vulkaan ter wereld en ook een van de meest bestudeerde. Het is een typisch voorbeeld van een vulkaan die gevormd is door een slakkenkegel, Monte Somma (1133 meter), waarvan de kratermuren veelal vernietigd zijn, met daarin een kleinere slakkenkegel, de Vesuvius (1281 m), gescheiden van een lager gedeelte dat de Valle del Gigante heet, onderdeel van de caldera, waar vermoedelijk die uitbarsting van 79 na Chr. is ontstaan. 

De Vesuvius is in de geschiedenis van de vulkanologie gekomen met de uitbarsting van het jaar 79 die de steden Pompeii, Stabiae, Herculaneum en diens omgeving verwoestte en bedolf met as en lava.


De Vesuvius is samen met de Flegreïsche Velden de enige actieve vulkaan op het vasteland van Europa. Alle andere vulkanen liggen op eilanden. 

Sinds 29 Oktober 2005 is de Berg Vesuvius een openluchtmuseum vanwege de 10 haardspeldbochtige reuzensculpturen. De permanente expositie heet Creator Vesuvius. Een van de sculpturen is gecreëerd door de Nederlandse kunstenaar Mark Brusse.