HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Pozzuoli en Solfatara

de vulkanische regio

Pozzuoli is de belangrijkste stad in de Campi Flegrei en is gelegen aan de kust. Het dorp heeft van oudsher grootse culturele belangstelling genoten. Het voornaamste kapitaal van dit dorp is de haven waar omvangrijke handel werd gedreven met het Oosten. Hierdoor was glaskunst, ceramiek, parfum, textiel en ijzer altijd in overvloed aanwezig in Pozzuoli.

Wat er te zien valt: het Flavische amfitheater is de derde grootste in Italië en is gedateerd aan het einde van de tweede eeuw B.C. In dit theater vonden onder andere zwaardgevechten plaats waar 20,000 toeschouwers konden worden gehuisvest. Vandaag de dag zijn de ondergrondse kamers, waarvandaan men spectaculaire special effects creëerde, ook toegankelijk voor bezoekers.

Erg indrukwekkend is de Tempel van Serapis, die tevens vernoemd is naar de Egyptische god Serapis na de vondst van een van zijn standbeelden waardoor de misvatting ontstond dat het tempel van de god Serapis zou zijn. De antieke Macellum (de markt) ligt geannexeerd aan de haven en is nog intact gebleven. De Maccelum heeft de vorm van een vierkant met een binnenplaats met kamers voor handel, publieke badhuizen en winkels met in het midden een ronde tempel met pilaren.

Het fenomeen van het bradyseïsme heeft Pozzuoli sterk beïnvloed, een proces waarbij de grondoppervlakte stijgt en daalt: de sporen van de stijging van het water zijn terug te zien op de pilaren in de tempel. De omgeving waarin Pozzuoli is gelegen, is nog altijd onderhevig aan de invloed van een fenomeen die als geosismico bradyseïsme wordt aangeduid. Door afwisselend hoge en lage grondoppervlakte, beweegt de korst van de grond door de druk van onderaf. In Pozzuoli zijn de antieke acropolis (die sinds 1970 niet meer bewoonbaar is vanwege het bradyseïsme), de tempels van Augustus en Neptunes en de necropolis te vinden. Voor degenen die Pozzuoli bezoeken, is het onmisbaar om de Vulkaan Solfatara te bezoeken. Deze vulkaan is als het ware een openlucht laboratorium.