HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

het grootste openlucht museum in de wereld

Napels is een van de mooiste steden van Italië vanwege haar locatie, natuurlijke schoonheid en rijkdom en wordt door velen beschouwd als het wonder van Italië. Deze typisch Zuid-Italiaanse stad wordt omgeven door de golf van Napels, het gebergte Campi Flegrei en de vulkaan Vesuvius. De stad Napels heeft een uitzicht op de zee met op de achtergrond het eiland Capri. Aan het einde van het strand staat op een rotsachtig Schiereilandje het fort Castel dell’Ovo. Aan het strand vindt men vele charmante hotelletjes.

Napels is een stad waar men oneindig veel verschillende emoties kan ervaren vanwege de natuurlijke schoonheid van het landschap maar ook door de rijke geschiedenis en cultuur. Onder de vele bezienswaardigheden vallen de Piazza Municipo, het kasteel Maschio Angiono, het bekende plein Plebiscito, het Koninklijk Paleis en de basiliek San Francesco di Paola.

Tijdens uw bezoek aan Napels zijn de volgende attracties absolute aanraders: het Teatro San Carlo, het klooster Santa Chiara, de kathedraal van Napels, de kerk Jesus Castel Sant Elmo, het fort Castel dell’Ovo, de hoofdstraat Spaccanapoli en de straten Via Caracciolo, San Gregorio Armeno en San Biagio dei Librai.

Het grootste historische centrum van Europa

Het centrum van Napels bestaat uit twee delen, het eerste deel, de Pizzofalcone, heeft haar oorsprong in de stad Partenope. Het andere gedeelte van Napels is Neapolis. In Neapolis bevinden zich veel historische gebouwen uit de Griekse en de Romeinse tijd waaronder obelisken, kloosters, musea, catacomben, vele ondergrondse maar ook vele openlucht bezienswaardigheden zoals antieke theaters die bewaard zijn gebleven. De stad Napels wordt voornamelijk gekarakteriseerd door haar vele kerken (maar liefst 300) in welke ook indrukwekkende artistieke nalatenschap te vinden is van bekende kunstenaars onder wie Caravaggio, Donatello, Giuseppe Sanmartino, Luca Giordano en Cosimo Fanzago. Ook kan men hier een groot aantal graftomben vinden van belangrijke heersers van de stad Napels die elkaar door de eeuwen heen hebben opgevolgd .

Volgens deskundigen loopt het aantal religieuze bouwwerken op tot boven de 400 gebouwen inclusief de kerken die verwaarloosd zijn en geen functie meer hebben maar exclusief de moderne bouwwerken.

Dom van Napels

Het kathedraal Santa Maria Assunta, beter bekend als het kathedraal van San Gennaro, is een van de meest belangrijke kerken in Napels. Het is gebouwd op een terrein waar ooit twee tempels stonden die aan Apollo en Neptunes waren gewijd. Deze kerk is onbetwist een van de hoogtepunten van Napels. Het kathedraal van Napels heeft een van de oudste doopkapellen in de Westerse wereld waarin zich ook het Gotisch meesterwerk, een buste van goud van de heilige Gennaro, bevindt.

Het wonder van San Gennaro

In 305 vluchtte de bisschop van Benevento genaamd San Gennaro, in het Nederlands de heilige Januarius, onder dreiging van christenenvervolging onder de keizer Diocletianus. In Napels werd hij uiteindelijk onthoofd door eenbRomeinse heerser. Een vrome vrouw ving zijn bloed op in twee ampullen die later kwijt zijn geraakt. Een eeuw later in 431, werden deze ampullen gevonden door een andere vrouw die deze vervolgens aan een bisschop toonde. Het bewijs dat deze ampullen het bloed van San Gennaro bevatten bleek doordat het gestolde bloed vloeibaar werd toen de bisschop er naar keek. Elk jaar wordt in Napels op de eerste zondag van mei, op 19 september (de dag van San Gennaro’s onthoofding) en op 16 december (de dag waarop het bloed vloeibaar werd) een ceremonie gehouden waarbij het gestolde bloed weer vloeibaar wordt. Al zeshonderd jaar staat ieder jaar het vloeibaar worden van het bloed van San Gennaro als symbool voor een zegen voor de stad Napels.

Archeologisch museum

Het nationaal archeologisch museum in Napels is een van de belangrijkste archeologische musea van Europa. In dit museum zijn er veel overblijfselen van Pompeii te vinden maar daarnaast ook kunstschatten uit de Egyptische oudheid. Vele bronzen en marmeren beelden , afgietsels, schilderijen en objecten van kunstnijverheid zijn hier samengebracht vanuit de opgravingen van Cuma. Ook vind u hier materiaal uit de verzameling van Borgia van de Etruskische en Egyptische oudheid en een antieke Santagelo muntenverzameling.
  • http://museoarcheologiconazionale.campaniabeniculturali.it/?set_language=en
Napels Ondergrondse

Een bezoek aan Napels ondergrondse is een absolute vereiste. Het is een ervaring die de manier waarop men naar de stad kijkt, voorgoed verandert en de geschiedenis van ‘de Partenope’ duidelijk zichtbaar maakt. Onder de drukbevolkte hoofdstraat Spaccanapoli, ligt op meer dan veertig meter diepte een ondergrondse tunnel met grotten, waterbronnen en tanks.

Vijfduizend jaar geleden hadden de eerste bewoners van de golf uit het vulkanische gesteente een ondergrondse gemaakt. De Grieken daarna hier woonden gebruikten dit gesteente ook om hun forten, tempels en huizen mee te bouwen. Het materiaal waarmee gebouwd werd, werd uit de grond gehaald en vormde zodoende de ondergrondse van Neapolis.

Hierop boekten de Romeinen vooruitgang in de totstandkoming van de ondergrondse van Napels. In de navolgende eeuwen werd de ondergrondse steeds meer uitgewerkt, niet alleen omdat er bouwmateriaal werd verworven, maar ook omdat er waterbronnen ontstonden waarin tanks werden aangelegd met het water van Serino, een grote bron die 70 km van Napels af ligt. Hierdoor ontstond in de ondergrondse een goed afwateringssysteem die vanuit elk huis kon worden bereikt via waterputten. Dit wateringssysteem werd in de eeuwen hierna steeds verfijnder en werd gebruikt als het voornaamste systeem voor watervoorziening voor de hele stad tot aan de zeventiende eeuw toen er een nieuw aquaduct werd gebouwd. De tanks verloren door de aanleg van het aquaduct langzamerhand hun functie en hoewel nog een deel van het tanksysteem in de 20ste eeuw nog in gebruik was, werd het later geheel functieloos.

Maar hiermee was het verhaal van de ondergrondse van Napels nog niet afgelopen. Hoewel het inderdaad haar functie verloor werd het door de Napolitanen gebruikt voor andere zaken bijvoorbeeld als schuilplek in tijden van honger en oorlog; tijdens de bombardementen van de tweede wereldoorlog.
De sporen van deze recente geschiedenis maken een bezoek aan de ondergrondse van Napels des meer tot een unieke ervaring. Er zijn meerdere ingangen tot de ondergrondse gezien de verschillende historische wegen en gedeeltes van de stad, die er aan zijn verbonden.

Verschillende organisaties hebben zich in de afgelopen decennia bezig gehouden met de studie naar de rijkdom en de schatten van de ondergrondse. Via deze organisaties kan men ook een tour boeken:
  • www.napolisotterranea.org
  • 
 www.lanapolisotterranea.it

Cristo Velato, Capella San Severo

De gesluierde Christus is een van de meest fascinerende sculpturen aller tijden. Het is een meesterwerk van de hand van Giuseppe Sanmartino uit het jaar 1735.
Het geniale spel van het kleed, het zachte licht en de schaduwen creëren de illusie dat het kleed op het marmeren beeld is gelegd. Dit beeld is een goed voorbeeld van technische subtiliteit, symbolische charme en de lyrische gevoeligheid van Italiaanse beeldhouwwerken. In het werk van de beeldhouwer is het lichaam van Christus niet te onderscheiden van het kleed. Het lichaam en het kleed lopen zo vlekkeloos in elkaar over waardoor het beeld een effect van pathos creëert, dat geïnspireerd is vanuit het Barok.
  • www.monasterodisantachiara.com

Piazza Plebiscito

Het plein Plebicite is niet alleen een van de meest bekende pleinen in Napels, maar is ook het grootste en het meest representatieve. Het plein wordt begrensd door vier gebouwen te weten de kerk San Francesco di Paola, het Koninklijk Palies, Palazzo Salerno en het paleis van de gast. In het midden van het plein bevinden zich twee beeldhouwwerken van Ferdinand de eerste en Charles de derde van Bourbon van de hand van de beeldhouwer Antonio Canova.

Piazza Bellini

Piazza Bellini is een interessante toeristenattractie omdat hier een groot gedeelte van de antieke muren van Tufa staan die uit de vierde eeuw voor Christus dateren.
Het plein heeft een vierkante vorm en in het midden staat een beeld van de componist Vincenzo Bellini die tussen 1819 en 1827 in Napels woonde en aan het conservatorium San Pietro a Maiella studeerde, dat aan het plein is gelegen.

Castel dell’Ovo

Castel dell’Ovo staat op het imposante rotseiland Megaride dat opgebouwd is uit twee grote rosten. Vlak onder het kasteel ligt de Borgo Marinaro en de haven met haar lage huizen, restaurants en opslagplaatsen voor boten. Een kleine brug verbindt het eiland met de Via Partenope, een van de mooiste straten van Napels die vernoemd is naar de legendarische Sireen van deze stad. Castel dell’Ovo heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar de hertogdom van Napels.

Maschio Angioino

Dit kasteel heeft een centrale en strategische ligging: Maschio Angioini is gelegen tussen Piazza Castello, Piazza Municipo en het koninklijk paleis en kijkt uit op het strand en de haven. De bouw van dit kasteel begon onder de heerschappij van Charles I van Anjou in 1279. Charles aanvaardde het- oorspronkelijke Koninklijke Kasteel Capuano - niet als een Koninklijke residentie en wilde een fort aan zee bouwen en besloot dus een nieuw fort te bouwen op deze locatie.

Museo di Capodimonte

Het nationale museum is gelegen in het Palazzo Reale di Capodimonte, te midden van een groen park waarvan je een fantastisch uitzicht hebt op de stad Napels. Het museum heeft een collectie van ongeveer 1700 schilderijen van de Italiaanse schilderkunst en een grote collectie aan Westerse en Oosterse kunstobjecten, grotendeels uit de middeleeuwen. Ook kan men hier een prestigieuze hedendaagse kunstcollectie vinden.