HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

lange stranden en ongerepte natuur

Het bezoeken van het park Cilento e Vallo di Diano is een unieke ervaring voor liefhebbers van cultuur en natuur. De naam is ontleend aan cis Alentum, wat ‘aan deze kant van Alento’ betekent. Alento is een rivier die vandaag de dag niet meer de grenzen van het park bepaalt.

Cilento biedt een aantal belangrijke en interessante bezienswaardigheden waaronder de ruïnes van de tempel Paestum en Velia, geërfd uit de Griekse tijd, de Capo Palinuro die door Virgil werd bezongen, kastelen en kusttorens uit middeleeuwse tijdperk.

De hoofdattractie van het park is de onaangetaste en beeldschone zee die zich aan twee zijden tussen het vaste land bevindt. De kust bestrijkt Agropoli, Castellabate, Ascea, Pisciotta, in Centola, Palinuro, Marina di Camerota en Sapri. De helderblauwe zee wordt omgeven door Aleppo dennebomen, ronddraaiende en indrukwekkende olijfbomen, verlaten grotten, gouden stranden en vele rotsen.

De landbouwproducten van het park Cilento e Vallo di Diano zijn zonder twijfel kwaliteitsproducten. Olijfolie, vijgen, vlees en melkproducten kunnen onder andere worden geproefd in de boerderijen van de omgeving. De mensen leven hier oude tradities na voor de productie van de lokale producten en recepten. Zij weten hun rijkdom en het toerisme op een professionele en persoonlijke wijze te combineren. Dit is kwaliteitstoerisme bij uitstek: de bezoeker krijgt de kans om de tradities uit de omgeving van binnenuit te verkennen. Met andere woorden, dit is de ideale vakantie voor degenen die de lokale cultuur willen verkennen.

Cilento is een uitdaging op zich omdat het een plek is waar magie en schoonheid samenkomen in de kunst, cultuur, natuur en de geschiedenis van deze plaats.

Pisciotta

Pisciotta Cilento is een pittoresk dorpje dat gelegen is op een heuvel. Het dorp heeft een uizicht over het heldere zeewater van het nationale park Cilento e Vallo di Diano. Omdat de algensoort posidonia in het zeewater leeft, een teken van de goede conditie van het water, is het water helderblauw en het uitzicht adembenemend. Aan beide zijden op de heuvel bevindt zich een rivier die naar de zee en Marina di Pisciotta leidt en die door kiezelstenen wordt afgebakend. Het dorp heeft haar oude middeleeuwse structuur nog behouden. Op deze heuvel bevinden zich vele olijfbomen die tot de belangrijkste organismen van Pisciotta worden gerekend en waarvan de olie het belangrijkste product van het dorp is.

Palinuro

De kustlijn van Palinuro bestaat uit een beeldschoon en uitgestrekt strand met vele kleine baaien, verborgen grotten en zeegrotten. Deze beeldige zeegrotten zijn een van de voornaamste redenen voor toeristen om Palinuro in de zomer te bezoeken. De blauwe grot is vernoemd naar het zonlicht dat in de grot penetreert. De grot van zilver dankt haar naam aan de zilverachtige reflecties van kalkstenen aan de oppervlakte waar de grot van bloed haar naam ontleent aan de kleine rode algen. La Grotta dei Monaci toont haar vele bezoekers een kalksteenformatie waarvan de vorm doet denken aan monniken die aan het bidden zijn. Tot slot is het een aanrader om de natuurlijke welving die uit de zee steekt en uit steen is geformeerd, te bekijken.

Ascea

Ascea is een middeleeuws dorp dat gesitueerd is op een heuvel en uitkijkt op de kust waarop het antieke deel van de stad is gelegen. Ascea, de antieke stad, is echter beter bekend bij toeristen omdat die zich voornamelijk rond het strand begeven en de opgravingen van Velia – een van de meest belangrijke steden van Magna Graecia – willen bezoeken. Het strand is 5 km land en 70 meter breed. Ascea is de antieke stad van Elea (later Velia genoemd door de Romeinen): een Griekse kolonie dat rond 540 voor Christus was opgericht en de voorloper was van de school van Socrates. Mis vooral niet de theatervoorstellingen die in het auditorium van het theater plaats vinden.

Acciaroli

Acciaroli is een van de meest populaire oorden aan de kust van het nationale Cilento en Vallo di Diano. Het kristalheldere water, het fijne zand op het strand en goede toeristissche diensten hebben dit voormalig vissersdorp een goede reputatie gegeven die wordt gekroond met de FEE (Foundation for Environmental Education).

Aan de zeezijde bevinden zich betaalbare restaurantjes waar men de beste gerechten van Cilento kan eten met verse vis van nabij. Onder de vele bezoekers en liefhebbers van dit oord behoorde ook Hemmingway.