HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

Valle d'Itria - Alberobello, Martina Franca, Cisternino

het land van de Trulli

Alberobello

Alberobello ligt in het hart van de Valle dei Trulli. Alberobello is een pittoreske toeristische en agrarische plek, in de 15e eeuw gesticht door de graven van Acquaviva. Het staat bekend om de vele trulli die vanwege hun architectonisch belang sinds 1996 op de UNESCO Werelederfgoedlijst staan. In Alberobello staan ongeveer 1.500 trulli in allerlei vormen en maten. De ondergrond van het stadje bestaat uit verschillende lagen lijmstenen die voor het bouwmateriaal hebben gezorgd wat Alberobello zo uniek maakt.

Locorotondo

Locorotondo, uit het Latijn locus rotundus wat ronde plaats betekent, is een middeleeuwse naam die duidelijk duidt op de ronde vorm van de heuvel waarop het dorp is gebouwd. Van belang zijn de kerk van de Griekse Madonna (nationaal monument) en de kerk die gewijd is aan St. Joris de Martelaar, uit 1578. Locorotondo is een van de mooiste stadjes van Italië. 
Martina Franca Martina Franca is een elegante stad op een heuvel in het zuid-oosten van het gebied Murgia en kijkt uit over de charmante Valle d'Itria, met trulli die door het groen zijn omgeven. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is ongetwijfeld de bijzondere historische kern, een prachtig voorbeeld van barokke kunst, met smalle straatjes, witte steegjes, statige gebouwen en monumentale kerken. Het fascinerende landschap wordt gekenmerkt door de antieke "casedde", de beroemde Trulli, en de typische boerderijen.


Cisternino Cisternino is een mooi stadje bovenaan een helling, uitkijkend over de Valle d’Itria en de kust. De huizen in het oude centrum hebben typisch oosterse elementen, met verborgen binnenpleintjes en buitentrappen. Cisternino biedt een uniek uitzicht over het landelijke omgeving van het dal met trulli. Een bezoek waard zijn: de kathedraal van San Nicola, van Romeinse origine, gebouwd op de resten van een primitieve crypte van Basiliaanse monniken, het heiligdom van de Madonna d'Ibernia en de Torre di Porta Grande van Normandische oorsprong.