HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Sunday 27 March 2016

Twee hemelse adresjes in Puglia!

Twee hemelse adresjes in Puglia

Tijdens onze rondreis door zuid-Italië zijn we in de regio Puglia aangekomen. Puglia is vooral bekend om de leuke kegelvormige trulli huisjes in Valle d’Itria, de prachtige barokke stad Lecce, het achthoekige kasteel Castel del Monte, de heerlijke wijnen, de passie voor alles wat met eten te maken heeft, de mooiste stranden en de witte stadjes.




Daarnaast vind je in Puglia honderdduizenden machtige olijfbomen maar liefst 40% van de totale Italiaanse productie van dit gouden goedje voor hun rekening nemen. Het zijn vaak hele oude, karaktervolle bomen gevormd door de zon, regen en wind. De ene staat krom en de andere splitst zich in tweeën terwijl de derde alle kanten op draait. Doordat het er – de hoge bergachtige binnenlanden uitgezonderd – nooit stevig vriest, kunnen de olijfbomen gemakkelijk honderden jaren oud worden.




Bovendien produceert Puglia zo’n 10% van alle geconsumeerde wijn in Europa en mag de regio zich pastaproducent numero uno noemen door de aanwezigheid van vele graanheuvels. Niet vreemd dat de passione voor het koken hier op z’n hoogtepunt is. Net als het landschap heeft ook de keuken van Puglia een eigen karakter en een bijzondere variëteit. De keuken combineert de vruchten van het land met de heerlijke smaken van de zee. De zachte olijfolie, de droge peervormige caciocavallo kaas, de citrusvruchten en de verse vissen geven Puglia haar heerlijke smaak.’




Wat een verrassing! Bij aankomst bij B&B I Mulicchi in het stadje Specchia rijden we een oude olijfboomgaard binnen, die gastheer Angelo uit een erfenis van zijn oma verworven heeft en waar hij in 2010 - op de typische terra rossa, rode grond - een aantal schitterende witte pajares (authentieke huisjes) eigenhandig heeft neergezet, die elk twee appartementen bevatten. Het interieur is stijlvol door Angelo’s vrouw aangekleed met landelijke accessoires en heeft een warme eco uitstraling. Zelfs vers geplukte bloemen uit eigen tuin op de kamer! Wat een warm welkom met een prachtige ruime badkamer en koelkastje op de kamer!













Het ontbijtbuffet is verrukkelijk incl. vers fruit, gebak, yoghurt en frittatta, compleet verzorgd door de vrouw van Angelo en buiten op het intieme terras te nuttigen.







Er is een klein maar zeer sfeervol zwembad met fraaie teakhouten ligstoelen voorzien van heerlijke kussens én een 'verborgen' buitendouche onder een groene vijgenboom!






Specchia is vooral ’s avonds een gezellig dorpje waar vanaf zes uur de gebruikelijke Italiaanse avondrituelen zich afspelen. Ga bv. een verfrissende Aperol als aperativo drinken op het terras van het centraal gelegen Piazza San Giovanni om daarna lekker te gaan eten in één van de omliggende restaurantjes.




Door de centrale ligging is er in de omgeving heel veel te zien en kun je rondom Specchia bijna overal naar het strand. Mooie dorpjes zijn Gallipoli (een “snoepje”), Otranto en Santa Cesarea Terme. Hele mooie stranden vind je bij Torro del Miggiano en bij Baia dei Turchi.

De fraaie barokke stad Lecce is binnen één uurtje bereikbaar en is zéér de moeite waard. Ga lunchen bij Doppiozero “00” en proef het lekkerste ijs bij Crem.














Tijd om door de rijden naar het midden van Puglia waar we op zoek gaan naar ons verblijf voor de komende dagen. Na enig zoeken zien we het liggen, een paradijsje! We hebben er geen andere woorden voor. Eco Resort Iazzo Scagno in Martina Franca is echt hét ultieme agriturismo waar je allereerst super onthaald wordt door de perfect Engels sprekende gastheer Crescenzio en zijn lieve vrouw Anna. Gianluca krijgt gelijk alle complimenten van Crescenzio want hij is blijkbaar de enige touroperator die zelf persoonlijk de accommodatie komt inspecteren én tevens ook kritisch is, grandissimo Gianluca!

Alle kamers bevinden zich op de begane grond in één gebouw en zijn prachtig stijlvol ingericht in aardetinten. Er is een klein koelkastje, een fantastisch bed met dito matrassen, een mooie ‘natuurlijke’ badkamer incl. een ruime inloopdouche, afgewerkt met natuurtegels uit eigen omgeving. In het hoofdgebouw bevinden zich ook nog appartementen.






Het zwembad is echt een plaatje met romantische “hemelbedden” langs de kant, waarop je lekker kunt loungen.








De rest van het complex is op een pure, hele kunstzinnige wijze ingericht met zitbankjes van strobalen (!) waarover katoenen plaids gedrapeerd, grote cactusbladeren in een vaas etc. , echt gewéldig leuk gedaan.










Het ontbijt is on-italiaans (bijna op sterrenniveau!) goed en wordt met liefde geserveerd door Anna. Allemaal zelfgemaakte heerlijke, aparte producten uit eigen tuin, geserveerd onder een hele grote oude boom. Hier kun je thuis alleen maar van dromen!


Martina Franca is een heerlijk ‘trulli’ stadje op slechts 15 min rijden. Hier hebben we hemels gegeten bij I Templari, Vico I Bellini 7, met een over-aardige en behulpzame gastvrouw, tevens vinoloog!




Leuke tips voor omgeving: het witte stadje Ostuni, de trulli dorpjes Alberobello en Locorotondo (Tip: Restaurant La Taverna del Duca, Via papatotero, 3, bestel hier Stinco, een vleesgericht dat minimaal 6 uur gegaard heeft in de oven!), het intieme Cisternino (met geweldige restaurantjes) en de fantastische kustplaatsjes Polignano a mare en Monopoli.














Geschreven door Paul