HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Saturday 16 January 2016

Rondreis Oost-Sicilië (deel 1)

Rondreis Oost-Sicilië (1)

Onze rondreis door het oosten van Sicilië begint op de luchthaven van Catania vanwaar we tegen de richting van de klok in zullen doorreizen naar de mooie plaatsen Valguanera (Enna), Modica, Agrigento, Cefalú, Patti (Messina) en Milo (Giarre) om drie weken later weer te eindigen in Catania. Het uitstapje naar het magnifieke Lipari, één van de Eolische eilanden is al eerder in een blog beschreven

Het eerste adres waar we belanden is het géweldige Agriturismo Mandrascate, gelegen in Valguanera (Enna) in het hart van Sicilië.

Gastvrouw Rosita woont helemaal alleen in deze prachtige oude verbouwde Masseria en hier zorgt ze met veel passie en liefde voor haar gasten, haar (bloemen)tuin én voor haar dieren! Ten tijde dat wij daar zijn is ze nogal down omdat een heftige storm enkele weken eerder bijna alle planten en bloemen vernield heeft.

De entree naar het complex alleen al is overweldigend, een schitterende oude houten deur zwaait open en nodigt je uit naar een práchtige binnenplaats waar je - behalve de Masseria - ook uitzicht hebt over de verbouwde stallen en bijgebouwen. Je loopt als het ware een ander tijdperk in…overal knusse hoekjes, zitjes, oude hardstenen elementen, sfeervolle oude stenen op de grond én je wordt verwelkomd door de medebewoners. Deze laatste groep bestaat uit een ganzenfamilie, een hond en…een ezel.





















De liefde voor haar gasten toont Rosita door het persoonlijk bereiden van het fantastische ontbijt (tot aan het opmaken van de borden aan toe!), het rondleiden door de vele ruimtes en stallen, het vertellen over de geschiedenis van Mandrascate én door het geven van uitgebreide tips voor de omgeving. Ze heeft werkelijk alle tijd voor je, deze pittige maar lieve gastvrouw.























Rondom Valguanera

Een heel leuk stadje om de omgeving te verkennen is het bergachtige Calascibetta dat met zijn steile straatjes op een berg recht tegenover Enna ligt. Midden in het dorpje spelen oude mannen het kaartspel scoppa, zie je kinderen achter een bal aan rennen en is de rest van het dorpje de rust zelve. Vooral boven in het hoogste gedeelte van het dorp heerst een serene rust en stilte. De uitzichten rondom Calascibetta zijn adembenemend mooi, dit is letterlijk het hart van Sicilië!











Wil je wat oude cultuur snuiven? Dan zijn om te beginnen de Griekse opgravingen van Morgantina de moeite waard. Vlak bij het plaatsje Aidone liggen deze opgravingen. Omdat deze opgravingen (nog) niet zo bekend zijn bij de toeristen is het daar heerlijk rustig.






Niet ver daar vandaan vindt je in Aidone het Archeologisch museum met het beroemde beeld van de godin van Morgantina en tal van mooie oude elementen uit de Griekse oudheid, waaronder kruiken, sieraden en beelden.








Heel wat drukker bezocht, maar dat is ook te begrijpen, zijn de schitterende mozaïeken van de Romeinse Villa Romana del Casale net buiten het plaatsje Piazza Armerina. Deze behoren tot het werelderfgoed van de Unesco. In bijna veertig (!) kamers en ruimtes tref je de meest geweldige mozaïeken aan met o.a. de beroemde meisjes in bikini.


Een andere leuke tip vonden wij het keramiekstadje Caltagirone. Hier kun je bijna overal in het plaatsje en op elk gebouw genieten van de mooie, typische keramiek én van de werkplaatsen waarin ze gemaakt worden. Sommige bevinden zich namelijk achter in de winkels en zijn meestal vrij toegankelijk.











Hét pronkstuk van Caltagirone is de kleurrijke 142 traptreden tellende Scala Santa Maria del Monte die van onder tot boven betegeld is met duizenden stukjes keramiek uit het dorp. Elk jaar wordt in de tweede helft van mei de hele trap versierd met duizenden bloemen ter ere van een jaarlijks bloemenfeest. Bovendien vind je midden in het dorp ook nog een heel mooi groen park waar je heerlijk kunt uitrusten van de inspanningen van die dag!





In het volgende blog reizen we van het centrale gedeelte naar het zuiden en verblijven we in Modica bij Agriturismo Bugilfezza waar we gastvrij werden ontvangen door moeder Yvonne en de zeer vriendelijke zoon Tony. Van hier uit bezochten we o.a. Modica, Scicli, Ragusa, Noto, Syracuse, de schitterende natuurkloof Cava Grande di Cassibile en het natuurreservaat Vendicari!

Geschreven door Paul