HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesSpecialBlogVoorwaardenDienstenContact COVID-19
X

/

vrijdag 19 februari 2021

Een snelcursus Italiaans: zo red jij je zonder problemen in Italië

Zou jij je ook zo graag verstaanbaar willen maken tijdens een vakantie in het zonnige Italië en een praatje willen maken met de locals? Dan is het tijd voor een snelcursus Italiaans! Wij kunnen 101 beweegredenen bedenken om de taal van de liefde te leren, maar één van de belangrijkste redenen is dat je je verstaanbaar kunt maken tijdens je verblijf in Italië. Italiaans spreken op vakantie kan namelijk best een uitdaging kan zijn. Gelukkig beheren wij van VesuvioTour deze taal uitstekend en weten we precies welke woorden en zinnen handig zijn om onder de knie te krijgen voor je vakantie. Zo leer je binnen mum van tijd hoe je jezelf kunt redden in het land van de pizza, pasta en prachtige cultuur. Ga er goed voor zitten en oefen met ons mee als je nooit meer ongemakkelijke situaties wilt ervaren in ons favoriete vakantieland.

Woorden en zinnen die handig zijn tijdens je vakantie in Italië

Wie Italiaans wil spreken op vakantie moet bij de basis beginnen. En waar begint de basis mee? Juist ja, een begroeting! Iemand een goedemorgen wensen kan het beste met “Buongiorno”. Gebruik “buonasera” voor goedenavond of “buonanotte” voor een intiemere goedenacht. Waarschijnlijk beheers je het Italiaanse ciao al uitstekend, dat net als salve te gebruiken is voor een simpele “hallo”. Je Italiaanse vakantievrienden uitzwaaien? Dat kan het beste met ciao of arrivederci.


(Foto 1. Picography van Pixabay)

Een praatje maken om Italiaans te leren

Nu je de locals precies weet aan te spreken, is het tijd om standaard zinnen te leren die gebruikt worden voor een small talk. Wil je beginnen door te zeggen dat het een mooie dag is? Dat kan uitstekend met behulp van Che bella giornata! Italianen vinden altijd een reden voor een feestje, dus het is slim om te weten hoe je iemand kunt feliciteren. Auguri is werkelijk voor iedere gelegenheid te gebruiken, en sei bravo/a (gefeliciteerd, wat goed van je!) wordt regelmatig gebruikt om mensen te feliciteren of om te benadrukken dat men iets goeds heeft gedaan. Wat je ook vaak zult horen en daarom handig is om goed te onthouden? E proprio cosi (precies), ma che bello! (prachtig) en mamma mia!, voor het reageren op drama of heerlijk eten.(Foto 2. Massimago Wine Relais)

Eten bestellen in het Italiaans

Nu het begin er is, is het tijd om door te gaan met het bestellen van Italiaans voedsel of heerlijke dranken. De locals weten je genoeg goede tenten te tippen, dus als je wilt weten waar je moet zijn vraagt men mi puó indicare un ottimo ristorante?” Eenmaal aangeschoven is het tijd om te bestellen. Dat doe je met “Vorrei ordinare…” (ik wil graag bestellen...). Natuurlijk mag echte Italiaanse espresso niet ontbreken, dus vraag zeker om un espresso, per favore. Na cappuccino wordt dit drankje het meest gedronken in Italië. Zodra het eten geserveerd is, zal je buon appetito horen uit de mond van de ober. Tijd om je smaakpapillen optimaal te verwennen!


(Foto 3. Youkes van Pixabay)


In Italië is borrelen onderdeel van de cultuur. Je zult daarom voor etenstijd vaak “
voglio un aperitivo? horen in een restaurant (wil je een aperitief?). Zeg je volmondig ja, dan word je in de meeste gevallen getrakteerd op een glas wijn of Spritz, geserveerd met wat snacks. Ook na het diner is het feest nog niet klaar, want een digestivo is onderdeel van de eetbelevenis. Een shot likeur, zoals amaro, grappa of limoncello is hier traditie. Wijs deze dus niet af als je Voglio un digestivo? (Wil je een drankje voor de spijsvertering?) hoort. Wie liever de dorst lest met een watertje doet er goed aan om water te bestellen uit een fles. Liefhebbers van bruisend water bestellen een preferisci l'acqua gassata of frizzante, en voor plat water bestel je een naturale.


Ben je uitgenodigd voor een Italiaans diner? Dan zul je tutti a tavola! horen uit de mond van echte Italianen: het startsein om aan te schuiven voor een lunch bij vrienden of familie! Bovendien is dit de ideale praktijkervaring voor een snelcursus Italiaans.

De weg vragen naar hotspots en tips voor autorijden in Italië

Wie in bella Italia is wil natuurlijk ook graag wat van het land zien. Dit kan het beste per la machina (de auto). Let wel op, want je kunt niet alles met de auto bereiken. Vraag daarom “posso andare qui con la machina?” om uit te vogelen of je ergens kunt komen met de auto. Indien je de weg vraagt: links is a sinistra, rechts isa destra en rechtdoor is dritto. Handig om te weten is dat je Dov'è il centro? moet vragen als je wilt weten waar het centrum is. In Italië is het centrum meestal de plek waar het belangrijkste plein of de mooiste kathedraal zich bevindt, die vaak ook wel "Duomo" wordt genoemd.


Een ongeluk zit in een klein hoekje, en bij problemen met de auto kan daarom het beste “Ho bisogno di un meccanico” worden gezegd (ik heb een monteur nodig). Zit het probleem hem in een lege tank? Vraag dan “Dov'è la stazione di servizio?” (waar is het tankstation?). Let wel op, want in sommige gevallen geldt selfservice bij de tankstations. Zorg er daarom voor dat je altijd een creditcard op zak hebt.(Foto 4. Alfa Giulia Excursie)

Autorijden op het platteland van Italië is adembenemend. Je hebt meer dan genoeg tijd en mooie plekjes om langs de weg foto's te maken. Zo vind je in Toscane prachtige heuvels en maak je ook langs de idyllische Amalfikust de mooiste foto’s. Hier zijn de wegen goed en veilig genoeg om te bereiden. Daarentegen is het rijden door het hart van de steden een ander verhaal, waarin het soms lijkt alsof je in een film bent beland. Zo komt het gebruik van de claxon vaak voor, iets wat de file nog chaotischer maakt. Ook zul je auto's zien die op straat geparkeerd staan voor geruime tijd en de straten hebben in de meeste gevallen veel hobbels en kuilen. Dat maakt dat je in sommige gevallen beter kunt overwegen om het openbaar vervoer of een taxi te gebruiken in drukke steden zoals Florence, Napels en Rome. Kijk overigens ook niet vreemd op als je Che schifo! hoort, dat in het verkeer als scheldwoord wordt gebruikt voor halvegare.(Foto 5. Auto Excursie in
Italië)


Uit ervaring weten we dat het fijn kan zijn om wat tips te krijgen voor het autorijden in Italië. Door de beperkte parkeerplaatsen kan het kwijtraken van de auto een probleem vormen. In Italië zijn er weinig regels: men plaatst de auto in de meeste gevallen gewoon langs de weg. Bovendien zijn de rotondes een gevaarlijk verkeerspunt. Pas daarom goed op als je deze voor je neus ziet verschijnen!

Italiaans spreken met temperament

Als je Italiaans wilt leren, moet je weten dat het temperament in het zonnige zuiden vaker naar boven komt dan in Nederland. Dit betekent echter niet dat de mensen ruziën tijdens hun gesprek! Italianen doen alles met passie en ook het voeren van een gesprek zal daarom vol overtuiging gebeuren. Wees dus niet bang als een Italiaan op een harde toon tegen je begint te praten, want dat is hier normaal. Bovendien vinden locals het juist leuk als toeristen Italiaans spreken op vakantie. Ze gaan dolgraag met je in gesprek en willen je met het grootste plezier nog meer Italiaans leren.

De ontmoeting met een host

Eenmaal aangekomen op een van de prachtige vakantieadressen van VesuvioTour kan het genieten gaan beginnen. Bij aankomst zal de enthousiaste host je vast direct het hemd van het lijf vragen met zinnen als “come ti chiami? (wat is je naam?) en “la dove sei?” (waar kom je vandaan?). Je voorstellen doe je daarom met mi chiamo (mijn naam is).

Om je vakantiebestemming goed te leren kennen kun je vragen: wat mag ik niet missen in de buurt? (cosa non devo perdermi nella zona?) of waar kan ik de lokale markt vinden? (Dove posso trovare un bel marcato?) Ook vragen zoals hoeveel kost het (Quanto costa?) of hoelaat is het (Che ora e?) zijn handig om te leren in het Italiaans.


Wil je je host bedanken bij het vertrek? Zeg dan grazie mille, dat vriendelijk bedankt betekent. Bovendien zal iedereen die de host wil complimenteren punten scoren met de zin: che bella casa! (je hebt een prachtig huis!).


(Foto 6. Massimago Wine Relais)


Dit waren onze tips voor een snelcursus Italiaans. Ook verblijven in een van de prachtige huizen in Italië en Italiaans spreken op vakantie? Neem dan contact op met VesuvioTour!

(C
over foto van Dimitrisvetsikas1969 van Pixabay)

Geschreven door Renske