HomeExcursies en ActiviteitenAccommodatiesBestemmingenWie zijn wijRecensiesBlogVoorwaardenDienstenContact
X

/

Friday 11 December 2020

7 Beste wijnproeverijen in Andalusië

De echte levensgenieters wonen in Spanje. En dat is niet gek, want met sangría die rijkelijk vloeit en tapas waar je van kunt blijven eten is het een groot feest. Naast deze twee Spaanse heerlijkheden staat het land ook bekend om zijn heerlijke wijnen. Reis je af naar het zonnige zuiden? Zet een bezoek aan wijnregio Andalusië dan maar op je to-dolijst, want dit is the place to be voor wijn van elke soort. Zoals alles in Spanje met liefde wordt gedaan, worden ook de wijnen met passie gebrouwen. En dat proef je bij iedere slok. Daarom vertellen wij je maar al te graag waar je het beste kunt genieten van wijn. Ga ervoor zitten en neem een goed glas wijn om alvast in de Spaanse sferen te komen, want in dit artikel laten we je zien waar je het beste kunt wijnproeven in Andalusië.

1. Wijnproeven in Granada


We beginnen de lijst met
Granada. Deze Spaanse stad ligt wat meer in het binnenland verscholen en wordt geroemd om zijn heerlijke wijnen. Er zijn zoveel verschillende soorten wijnen die je hier kunt proeven dat je er bijna keuzestress van krijgt. Je vindt hier onder andere Moscatel, de bekende Guindalera en heerlijke Veleta Vijiriega die je stuk voor stuk gaan verrassen. Vier je vakantie in Granada? Dan raden wij aan om te verblijven bij Cortijo del Marqués. Dit hotel is de ideale uitvalsbasis voor wie Granada wil ontdekken vanuit een oase van rust. Bovendien kun je in het restaurant genieten van de lekkerste gerechten en een uitgebreide wijnlijst met daarop de beste wijnen van Granada. Tussen uitgestrekte patio's, groene olijfbomen en kleurrijke zonnebloemvelden zul je je hier helemaal op je plek voelen. Bij Bodegas Fontedei
kun je terecht voor een heerlijke wijnproeverij.


(Foto 1. Cortijo del Marques)

2. Wijnproeven in Sevilla


Sevilla
is de stad waar je het authentieke Spanje ervaart. Deze stad zit bomvol gezellige barretjes en cafeetjes waar je direct de sfeer proeft. Bovendien is dit de plek waar je je smaakpapillen maar al te goed kunt prikkelen, want met lokale specialiteiten wordt het een ware smaaksensatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sinaasappelwijn die je kennis laat maken met de rijkste smaak die je ooit geproefd hebt? Of de (h)eerlijke Duque de Sevilla Viura Chardonnay, die met zijn frisse en fruitige smaak een echte aanrader is? Je kunt in de stad op verschillende plekken een lekker wijntje drinken, maar ook buiten het centrum ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij raden een verblijf bij het landelijk gelegen Hacienda La Morena meer dan aan, waar je naast van een fijne vakantie geniet van lokale wijn. Vergeet ook zeker niet om een wijntour te maken bij Bodegas Luis Pérez of Lama La Uva als je de mogelijkheid hebt, want wijnproeven in Sevilla wordt een van de leukste ervaringen van je leven!


(Foto 2. Hacienda La Morena)

3. Wijnproeven in Málaga


Málaga
is niet alleen fantastisch dankzij de ontspannen sfeer die er hangt, maar ook vanwege de lokale lekkernijen. Tapas en wijn maken hier een groot deel uit van het dagelijks leven. Bovendien zul je maar weinig locals tegenkomen die geen fan zijn van de wijnen uit deze stad. Lágrima, Pedro Ximénez en Moscatel: het is slechts een greep uit de lokale wijnen die jou volledig gaan verrassen tijdens een wijnproeverij in Málaga. Zo zijn deze witte lekkernijen gebrouwen uit een druif met rijke, aromatische capaciteit. Door zijn zoete smaak passen deze wijnen perfect bij desserts. Vooral bij desserts met een vleugje chocolade komen de wijnen goed tot hun recht. Gek op wijn en verblijven in een charmant Bed & Breakfast op slechts 50 minuten van de stad? La Posada del Torcal is wat ons betreft een goede accommodatietip. Voor de leukste wijnproeverijen ben je bij Casa de Guardia, Bodegas Victoria Ordoñez en Bodega Sánchez Rosado aan het juiste adres.


(Foto 3. La Posada del Torcal)

4. Wijnproeven in Jerez de la Frontera


Zeg je de sherry hoofdstad van Spanje, dan zeg je Jerez de la Frontera. Meer dan de helft van de wijnproductie uit het land komt uit de streek Jerez. Geen wonder dus dat je hier als wijnliefhebber aan het juiste adres bent! De Palomino druif komt terug in alle wijnen in deze stad en is vernoemd naar een ridder uit de dertiende eeuw. Deze druif is een echte smaakmaker, aangezien dit het belangrijkste ingrediënt van de sherry is. Fris en neutraal kenmerken de smaak van dit goedje. Daarom is dit de perfecte kandidaat tijdens het borrelen of tijdens het eten van ieder mogelijk gerecht. Bovendien beweren vakkundigen dat de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een tintje zee in de wijn. Tijd om te proeven! Dit doe je als geen ander bij
Bodega González-Byass en Bodega Fundador die je in de regio Jerez de la Frontera vindt. Tijdens ons bezoek aan Jerez de la Frontera vonden we het aan zee gelegen Chipibeach Chez Flo het ideale adres om de beleving compleet te maken.


(Foto 4. Chipibeach)

5. Wijnproeven in Ronda


De wijn in het middeleeuwse stadje Ronda wordt omschreven als goddelijk. Tijdens ons bezoek aan Ronda merkten we op dat deze stad alleen al voor de wijn een echte aanrader is. Zowel voor witte als voor rode wijnen ben je hier op de goede plek. Daarnaast vind je in deze stad rosé in overvloed, waardoor er voor iedere wijndrinker wel een lekkere soort te vinden is. Liefhebbers van zoete en droge wijnen kunnen hun geluk dan ook niet op, want het is hier allemaal te vinden. Zelf ervaren hoe lekker de wijnen in Ronda zijn? Dat kan bij Bodega Joaquín Fernandez als geen ander, net als bij Finca Descalzos Viejos en Bodega Fernández Bolet. Ook is de sfeer direct te voelen in de smalle straatjes die barsten van de barretjes, waar je voor een goede prijs kunt genieten van een lekker glas wijn. Van wijnen als Vetas Seleccion tot aan Apasos Joven: je weet hier niet wat je proeft. Wie graag wil verblijven in de omgeving van Ronda maakt een goede keuze door bij Arriadh Hotel te overnachten. En het goede nieuws: ook hier word je getrakteerd op lokale wijn.


(Foto 5. Arriadh Hotel)

6. Wijnproeven in Córdoba


Wil je wijnproeven in Córdoba en ben je op zoek naar een fantastische verblijfplaats? Dan is Bed & Breakfast Finca Las Encinas de plek waar je moet zijn! Niet alleen kun je hier terecht voor een wijnproeverij, ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de eigen wijnmakerij. Córdoba is vergelijkbaar met Jerez de La Frontera, aangezien veel wijnen aan de bekende bodega’s in deze plaats worden verkocht. Toch heeft Cordoba ook eigen wijnen die zeer populair zijn. De gaarden die je hier vindt zijn aangeplant met de variëteit Pedro Jimenez. Hiervan maakt men allerlei verschillende soorten sherry wijnen. Van zoet tot aan droog: tijdens het wijnproeven in Córdoba wil je ze allemaal geprobeerd hebben. En wat ons betreft, kun je niet beter proeven dan bij Bodegas Cruz Conde en Bodegas Robles.


(Foto 6. Finca Las Encinas)

7. Wijnproeven in Cadiz


In het prachtige Cadiz staat authenticiteit centraal. Hier kom je geen hordes toeristen tegen, waardoor dit de ideale plek is om even te ontsnappen aan de massa. Zeker bij Hotel Almadraba merk je dit direct. Zodra je in Cadiz arriveert kun je het traditionele Spaanse leven ontdekken door de lokale wijn te proeven. Zo mag je de stad niet verlaten zonder een glas vino de la Tierra de Cádiz genomen te hebben. Dit is een zeer smaakvolle en zachte rode wijn die bekend staat om zijn aroma van gekonfijt rood fruit met een kruidige ondertoon. Deze lekkerste wijnen van Cadiz proef je tijdens een wijntour bij Bodegas Osborne of Bodegas Gutiérrez Colosía, waar een gids je alle ins en outs zal vertellen over deze wijn. Ook de wijnproeverij bij Lustau in Cadiz zal je niet teleurstellen.


(Foto 7. Hotel Almadraba)

Ook het beste van Spanje proeven? Dan mag je een bezoek aan Andalusië beslist niet overslaan. Dankzij de gezellige sfeer, knusse accommodaties en overheerlijke wijnen beleef je hier de tijd van je leven. Wacht niet langer en boek vandaag nog een accommodatie bij Vesuviotour en ga wijnproeven in Andalusië.

Geschreven door Renske